Cevian har tagit miljardposition i UBS

Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital har tagit en aktieposition på 1,2 miljarder euro i den schweiziska bankbjässen UBS, enligt uppgifter till Financial Times.
Finansmannen Christer Gardell, fotograferad på Cevians kontor vid Humlegården i Stockholm
Finansmannen Christer Gardell. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Cevian bekräftar investeringen i ett pressmeddelande under morgonen och uppger att den motsvarar cirka 1,3 procent av kapitalet i UBS.

Investeringen motsvarar samtidigt mindre än 10% av Cevians portfölj.

Cevian är nu en av de tio största ägarna i UBS. Man kommer inte att söka någon styrelserepresentation då man stödjer nuvarande ordförande och VD.

Medgrundare Lars Fröberg beskriver UBS som den ”största möjligheten inom den globala finanssektorn” till tidningen, och tillägger att om det går att stänga gapet till Morgan Stanley är UBS-aktien värd 50 schweizerfranc. Det är en nästan fördubbling jämfört med UBS senaste stängningskurs på 25,35 schweizerfranc på Zürichbörsen.

Enligt källor till FT har Cevian bevakat banken i 15 år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets