Chans till revansch i rapportfloden

BÖRSSPANING En rad pressade aktier har överraskat positivt i rapportfloden. Vilka rapportörer har chans till revansch denna vecka?

Rapportperioden har bjudit på en rad rapportrallyn i pressade aktier såsom bilfixarkedjan Mekonomen, gamblingbolaget Leovegas och datorspelsbolaget G5. Affärsvärlden har listat tre branscher där det kan bjudas på fler positiva överraskningar den kommande veckan.

BETTINGBOLAGEN
De regleringspressade spelaktierna Leo Vegas och Evolution Gaming studsade upp ordentligt på rapporterna för det första kvartalet.

Evolution Gaming skördade frukterna från tidigare investeringar och levererade både högre tillväxt och resultat än väntat. Bolaget spår att den positiva trenden håller i sig under året, framförallt då bolaget är en kasinounderleverantör vilka generellt har en lägre exponering mot den svenska marknaden. Evolution Gamings aktie är upp drygt 25 procent sedan rapporten, vilket summerar till en imponerande uppgång på 85 procent hittills i år.

Leo Vegas är upp drygt 28 procent sedan bolaget släppte sin kvartalsrapport. Resultatet blev som väntat lägre än motsvarande period året innan då nya spelskatter tynger, men bolaget fortsätter att växa. Vd Gustaf Hagman spår lägre marknadsföringskostnader under nästkommande kvartal på grund av att konkurrensen i det nyreglerade Sverige minskar.

På tisdagen släpper sektorkollegan Betsson sin rapport för det första kvartalet. Aktien är svagt ned i år, särskilt pressad av regleringar i på den nederländska marknaden. Bolagets dotterbolag Corona har dessutom dömts till böter för marknadsföringsbrott i Nederländerna, men har överklagat domen. Dock försämras bolagets chanser att få licens när den nederländska bettingmarknaden står inför reglering.

I rapporten för det första kvartalet gäller det dock att spana efter hur bolaget guidar för den svenska marknaden. Senast vd Pontus Lindwall uttalade sig var det relativt dystra utsikter för den svenska marknaden, men kanske har kurspressen gett utrymme för positiva överraskningar likt konkurrenten Leo Vegas? Vi får se på tisdag.

DETALJHANDELN
Även i den hårt straffade detaljhandeln har några bolag överraskat positivt: Mekonomen, Byggmax och Bygghemma, har alla stigit på rapportdagen. Bolagen hänvisar delvis till en kalendereffekt till följd av den sena påsken, vilket bådar gott för kommande detaljhandelsrapporter.

Sektorkollegan Clas Ohlson redovisar sitt brutna räkenskapsår först i början av juni, men i mitten av maj släpper bolaget försäljningssiffror för april. Aktien är oförändrad sedan årsskiftet – även här kan det finnas en viss uppsida på kort sikt.

VÄLFÄRDSBOLAGEN
Vård- och omsorgsbolagen har haft en dyster start på året och fick sig en extra törn när Attendo tvingades vinstvarna i slutet av mars. Anledningen till det försämrade resultatet uppgavs vara ett nytt, kostsamt handlingsprogram för den kritiserade verksamheten i Finland. Aktien rasade drygt 20 procent på vinstvarningen, och drog med sig flera av sina sektorkollegor i fallet.

Attendo tog dock igen lite av tappet efter att rapporten för det första kvartalet släpptes på fredagen. Rapporten innehöll en stabil tillväxt på 10 procent, även om vinstmarginalen föll till 2,3 procent från 3 procent motsvarande period året innan.

I veckan rapporterar omsorgsbolagen Ambea och Humana sina första kvartal. Ambea köprekommenderades av Affärsvärlden i förra veckan och tog därefter plats i Småbolagsportföljen. Både Ambea och Humana är ned runt tio procent i år, men kanske kan stabila kvartalsrapporter få aktierna att följa i Attendos spår?

Båda bolagen har guidat för effekter från den nya redovisningsstandarden IFRS 16, vilket Analys+ tog upp i genomgången Lokaltyngda välfärdsbyggen. Kortfattat innebär det att de hyrestunga välfärdsbolagen får extra tjusiga ebitda-marginaler när hyreskostnader redovisas som av-/nedskrivningar, vilket skulle kunna framkalla en positiv rapportreaktion.

Dessutom har båda bolagen förvärvat friskt under det gångna året. Humana gjorde flera förvärv i det fjärde kvartalet 2018 och Ambeas förvärv av Aleris omsorgsverksamhet väntas nästintill fördubbla omsättningen för 2019. Förhoppningsvis kommer förvärven kunna bidra positivt till årets första kvartal.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.