Inflationen högre än väntat: ”Boendekostnaderna största bidraget”

Inflationstakten i Sverige var 5,4% i januari enligt KPI. Väntat var 5%, enligt Bloomberg analytikerkonsensus. "Boendekostnaderna ökade och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI", säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.
Inflationen högre än väntat: ”Boendekostnaderna största bidraget” - butik handel livsmedel mat
Foto: Svensk Dagligvaruhandel

Inflationstakten i Sverige ökade i januari jämfört med december, då den var 4,4%.

Månadsförändringen i januari påverkades framför allt av säsongsnormala prissänkningar framför allt inom kläder, utrikes flygresor samt paketresor. Drivmedelspriserna sjönk också, vilket främst påverkades av lägre dieselpriser. Därutöver noterades prissänkningar för ett flertal varor och tjänster, bland annat var priserna lägre inom logitjänster.

STIGANDE BOENDEKOSTNADER

Prissänkningarna motverkades av att boendekostnaderna steg på bred front. Främst var det dyrare elpriser, högre månadsavgifter för bostadsrätter och ökade räntekostnader för egnahem som bidrog till boendekostnadernas ökning. Därutöver höjdes även vatten- och avloppsavgifterna samt hyror.

Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 3,3% i januari. Motsvarande siffra för december var 2,3%.

Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 4,4% i januari, en nedgång jämfört med december då den var 5,3%.

“Små kioskvältare. Knepig jan-siffra att tolka pga korg/baseffekter. Likväl: kärninflation på väg mot 2%”, skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist på X, som fortfarande räknar med en första sänkning från Riksbanken 7 maj.

Totalt räknar SEB med fyra sänkningar av styrräntan 2024 till 3%.

“Såg lite oroväckande ut i flasharna med 0,2% högre på KPIF, men när det är slagiga komponenter som elpriser och heating som är största boven känns det lite lugnare. Core services precis i linje med prognos”, skriver Handelsbankens ekonom Martin Nilsson på X.

Sverige, % januari, 2024 Konsensus december, 2023
KPI, YY 5,4 5,0 4,4
KPIF, YY 3,3 3,1 2,3
KPIF exklusive energi, YY 4,4 4,4 5,3

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco