Chefsekonom: Räntesänkningen är anmärkningsvärd

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, kommenterar Riksbankens senaste reporäntebesked.

För första gången i historien har Riksbanken sänkt reporäntan till 0 procent. Det beskedet kom klockan 09.30 på tisdagen.

– Det är ganska anmärkningsvärt att Sverige, med den konjunktur och den struktur som finns här, har en lägre ränta än länder ute i Europa, vilka står inför mycket, mycket större utmaningar, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till Affärsvärlden.

Vad tycker du själv om reporäntebeslutet?
– Det hade varit väldigt märkligt om Riksbanken inte hade gjort vad man gjorde i dag. Det låg i marknadens förväntningar att räntan skulle ned mot nollan och att räntebanan skulle sänkas ganska kraftigt.

Flera ekonomer menar att räntesänkningarna har kommit för sent. Håller du med?
Ja, konjunkturellt hade det varit bättre att sänka räntan tidigare. Nu är det väl snarare så att det finns en risk för att vi får en alltför snabb skuldsättning hos hushållen. Men det är tydligt att detta inte handlar om konjunkturen utan om att få upp inflationen.

Om inflationen ändå inte tar fart, vad kan Riksbanken göra då?
– Riksbanken kan till exempel sänka räntebanan ytterligare och låta reporäntan ligga kvar på 0 procent en längre tid. De öppnar också för att kunna köpa papper i marknaden för att ytterligare trycka ned räntorna.

Vad kan regeringen göra i det här läget?
Regeringen kan hjälpa till med skuldsättningen. Men jag tror inte att de mäktar med det eftersom de sitter i en minoritetsregering och har fullt upp med att fixa en budget.

En av de åtgärder som Annika Winsth förespråkar är en minskning av ränteavdragen på bostadslånen.

– Jag tycker det är det absolut bästa verktyget om man tycker att vi skuldsätter oss för mycket.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG