Chefsekonom spår räntesänkning

Marknadens prissättning indikerar en förväntning om att Riksbanken sänker reporäntan med 0,05-0,10 procent vid det kommande penningpolitiska mötet i september. I Riksbankens egen ränteprognos från juli finns också en liten räntesänkning inlagd i september.

”Som vi ser det väger det jämnt mellan om det blir en mindre sänkning vid nästa räntemöte eller inte. Vårt huvudtips i nuläget är att Riksbanken sänker styrräntan till -0,40 procent för att återigen understryka hur viktigt inflationsmålet är.” Det skriver SBAB:s chefsekonom Tor Borg i den senaste utgåvan av Boräntenytt.

Riksbanken sänkte senast styrräntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent den 2 juli.

SBAB:s bedömning är att det tar lite längre tid för den underliggande inflationen att nå målet är vad Riksbanken prognostiserar. Därmed förväntas också styrräntan höjas senare än vad Riksbankens prognoser visar.

”Våren 2017 tror vi styrräntan är tillbaka på noll. Sedan räknar vi med att höjningarna rullar på och att styrräntan är upp i 0,5 procent i slutet av 2017 för att sedan stiga med omkring en procentenhet om året de kommande tre åren”, fortsätter Tor Borg.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.