Chefsekonomen om inflationen: Stackars svenska kronan

Inflationen i Sverige ligger nu under Riksbankens målnivå på 2 procent. Det gör det svårt för centralbanken att leverera en räntehöjning senare i år, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i en kommentar till tisdagens inflationsdata. 

Inflationen, mätt som Riksbankens målvariabel KPIF, noterades vid oförändrade 1,9 procent i februari. Väntat var en uppgång till 2,0 procent, enligt Reuters analytikerenkät. 

”Riksbanken behåller minusräntan på -0,25 procent resten av året. Stackars svenska kronan”, skriver chefekonomen på Twitter. 

Han understryker samtidigt att undersökningen över svenska inflationsförväntningarna, som presenteras under onsdagen, också kommer att vara viktig för Riksbanken. 

Vid det penningpolitiska mötet i februari upprepade Riksbanken sin prognos om en räntehöjning under andra halvåret i år. Inflationssiffran för januari efter det rejält på nedsidan, vilket fick den svenska kronan att försvagas mot euron och dollarn.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.