Chocksiffran: Över 3 miljoner nyanmälda arbetslösa i USA

Uppgången i antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, till 3.283.000 från 282.000 veckan före, är en tydlig illustration av omfattningen på den ekonomiska förödelse som coronaviruset har orsakat i USA. Antalet nyanmälda har tidigare aldrig överstigit 700.000.

Det skriver Capital Economics i en snabbkommentar på veckostatistiken.

Ekonomerna påpekar samtidigt att det finns goda skäl att tro att den hårda belastningen på kontoren som hanterar ansökningarna kan betyda att den verkliga utvecklingen kan vara ännu värre än vad statistiken nu visar.

De tillägger att baserat enbart på historiska samband mellan nyanmälda arbetslösa och arbetslöshetsnivån antyder 3.283.000 nyanmälda arbetslösa en arbetslöshetsnivå någonstans mellan 30 och 40 procent.

”Vi påstår inte att (arbetslösheten) kommer att stiga till dessa nivåer, men vi blir överraskade om den inte överstiger 10 procent i maj, om inte i april”, skriver Capital Economics.

Ekonomerna räknar med att arbetslöshetsnivån sedan kommer att sjunka tillbaka ”signifikant” när antalet virussmittade sjunker, men hela försämringen kommer inte att reverseras.

”Arbetslösheten kan bli förhöjd under flera år”, skriver ekonomerna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.