Christian Sandström till Affärsvärlden

Affärsvärlden rekryterar forskaren Christian Sandström som ny skribent. Han blir en viktig röst i Afv:s satsning på att granska och bevaka den gröna omställningen.
Christian Sandström till Affärsvärlden - MicrosoftTeams-image (26)
Christian Sandström blir skribent i Affärsvärlden.

Christian Sandström är Affärsvärldens senaste rekrytering och har redan börjat synas i spalterna.

Han är civilingenjör, disputerad och docent från Chalmers. Idag är han biträdande professor vid Handelshögskolan i Jönköping. Ett uppdrag han kommer behålla vid sidan om sin nya roll som skribent i Affärsvärlden.

Vad har Afv-läsarna att vänta sig av dig i spalterna? 

”En kombination av akademiska perspektiv, betraktelser av samtiden och skärskådning av den gröna omställningen”, säger Christian Sandström som kommer bidra med krönikor, artiklar och analyser.

Del av nysatsning

Rekryteringen är ett steg i Affärsvärldens nysatsning på mer fördjupande och granskande journalistik runt den gröna omställningen. Ett område som inte är nytt för Christian Sandström. Han har under de senaste åren producerat otaliga debattartiklar, rapporter och böcker på temat. Nu fortsätter han ta plats i debatten och bidra med nya perspektiv genom Affärsvärlden.

Vad har du för relation till Affärsvärlden? 

”Aktier är ju den enda dyra hobbyn man har som smålänning. Så jag har kommit i kontakt med Affärsvärlden mycket på den vägen”, säger Christian Sandström som utgår från Jönköping.

Bästa klimatpolitiken

Vad är det bästa exemplet på lyckad klimat- eller miljöpolitik? 

”Det finns så många fall som jag tycker förtjänar uppmärksamhet. Utfasningen av blyad bensin är ett jättebra exempel. Introduktionen av katalysatorer i bilarna under 1980- och 90-talen och hur det gav mycket renare luft är ett annat. Användningen av vätgas för att få bort svavel i från tjockoljan som i sin tur bidrog till minskad försurning är ett tredje”, säger Christian Sandström och fortsätter:

”Vad jag menar att de har gemensamt är att staten inte leker industrialist, utan stiftar lagar som är vettiga och agerar i harmoni med de tekniska och ekonomiska realiteterna.”

Christian Sandström har också skrivit mycket om mindre lyckade exempel, som han ofta refererat till som ”gröna bubblor”.

Om du får välja en, vilken är den värsta skräckhistorien? 

Sekabs etanolsatsning i Örnsköldsvik har allt. Bidrag i miljardklassen. Lovsång från den politiska klassen. Helt orealistiska förhoppningar om nyindustrialisering. En teknik som ska fungera, men som aldrig gör det. Lägg därtill ett storhetsvansinne, där ett kommunalt bolag ägnar sig åt affärer i Tanzania, Ghana och Brasilien.”

Christian har redan publicerat flera krönikor i Afv. I sin senaste text ger han fem skäl till varför grön omställning misslyckas och ”ofta påminner mer om regalskeppet Vasa än – än Nasa.”

Läs också Afv:s chefredaktör Peter Benson om idén bakom en ny specialredaktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco