Clas Ohlson rusar efter rapport

Stockholmsbörsen öppnade i positivt territorium med mer kraft uppåt än övriga Europa på onsdagen. Clas Ohlson rusade efter rapport och försäljningssiffror samtidigt som Trelleborgs omstruktureringsåtgärder gavs grönt ljus av marknaden.

USA:s president Donald Trumps uttalande på tisdagen att ett handelsavtal med Kina kan anstå till efter nästa års presidentval verkade dämpande på handelshumöret i Asien under natten, men i Europa var läget mer positivt.

Efter drygt 45 minuters handel stod OMXS30 på plus 1,0 procent, med aktier för 1,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Samtidigt var regionsindexet Euro Stoxx 600 upp 0,4 procent.

Clas Ohlsons rapport föll investerarna i smaken och renderade i en kursrusning på 14 procent. Rörelseresultatet under det andra kvartalet (augusti-oktober) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 uppgick till 133 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 128 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning. Det underliggande rörelseresultatet blev 153 miljoner kronor, mot väntade 124 miljoner.

Över förväntan för Clas OhlsonClas Ohlsons rörelseresultat under det andra kvartalet (augusti-oktober) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 uppgick till 133 miljoner kronor. 

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 2 procent under november. Den organiska försäljningen steg också med 2 procent.

Överst på OMXS30 fanns Boliden, som stärktes av en köprekommendation från RBC Capital Markets, som tagit upp aktien för bevakning. Riktkursen blev 305 kronor, att jämföra med den handlade kursen 245 kronor jämnt, 2,5 procent högre för dagen. SSAB fanns strax efter med en ökning på 2,4 procent. Stålbolaget siktar på att höghållfasta stål- och premiumprodukter ska stå för 50 procent av stålbolagets totala leveranser år 2022, framgår av ett pressmeddelande inför kapitalmarknadsdagen.

Även Hexagon, Atlas Copco och ABB gick starkt med ökningar på över 1,5 procent.

Deutsche Banks rekommendationssänkning av Securitas aktie till sälj från behåll gav återverkan i botten av listan. Riktkursen sänktes till 140 från 144 kronor. Aktien handlades ned med 0,8 procent ned till 155:40 kronor. Andra bolag på minus var i huvudsak kontracykliska bolag som Astra Zeneca, Tele2, H&M och Essity.

Slopade köpråd för flygjätte och riskkapitalbolagHär är morgonens rekommendationsändringar.  

Pareto Securities sänkning av SAS till behåll från köp gav dock ingen märkbar effekt. Flygbolagets aktie var upp 1,3 procent, kanske på grund av att riktkursen samtidigt höjdes till 20 kronor från 16 kronor. Aktien handlades strax därunder.

Övrigt noterbart i nyhetsflödet kring bolagen var Trelleborgs organisationsförändringar. I den nya organisationen kommer Trelleborg att bestå av tre affärsområden, jämfört med nuvarande fem, samt därutöver ett rapporteringssegment. Samtidigt görs också ej kassapåverkande nedskrivningar av sysselsatt kapital om 3,2 miljarder kronor, vilket kommer att redovisas i det fjärde kvartalet. Marknaden gav grönt ljus: Aktien handlades upp med 4,6 procent.

Trelleborg omorganiserar och gör miljardnedskrivningar Trelleborg genomför en omorganisation och en nedskrivning om totalt 3,2 miljarder kronor. 

Nobia meddelade investeringar för 2 miljarder kronor i en ny produktionsanläggning i Jönköping mellan 2020-2023. Projektkostnader och dylikt om cirka 30 miljoner kommer påföras fjärde kvartalet. Aktien steg med 2 procent.

En insynsrapportering som satte färg var Medcaps vd och storägare Karl Tobiesons försäljning av 100.000 aktier. Försäljningen gjordes till kursen 142 kronor. Aktien handlades ned med 5,1 procent till 137:40 kronor. För året är aktien upp med över 200 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här