Clas Ohlsons vinst lägre än väntat – corona “kan komma” att påverka resultatet

Hemfixarkedjan Clas Ohlson redovisar en omsättning i linje med förväntat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet steg men var lägre än förväntningarna.

Omsättningen sjönk 0,3 procent till 2 905 miljoner kronor (2 915). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 906.

Rörelseresultatet blev 378 miljoner kronor (105), väntat rörelseresultat var 397. Rörelsemarginalen var 13,0 procent (3,6).

Justerat rörelseresultat utföll på 368 miljoner kronor (363), väntat var 419, med en justerad rörelsemarginal på 12,7 procent (12,5).

Resultatet före skatt var 362 miljoner kronor (104), analytikerkonsensus 387.

Resultatet efter skatt blev 283 miljoner kronor (79), analytikerkonsensus 295.

Resultat per aktie hamnade på 4,47 kronor (1,24).

Kvartalet är bolagets viktigaste då den inkluderar julhandeln. Utvecklingen för perioden var positiv organiskt med två procent i Sverige, Norge och Finland. Detta trots färre butiker och ett utmanande marknadsklimat, uppger vd Lotta Lyrå i rapporten.

Coronaviruset går inte obemärkt förbi men enligt Lotta Lyrå är bedömningen att det inte kommer att ha någon väsentlig resultatpåverkan, åtminstone sett till rådande läge.

”Vi är naturligtvis ödmjuka inför den ovisshet som råder framåt. Vår bedömning är att den framtida utvecklingen påverkas av återhämtningen i leverantörskedjorna i Kina samt ytterligare virusspridning i Norden, som kan påverka kundbeteendet. Därtill skulle en svagare makroekonomi sannolikt dämpa konsumtionen på sikt”, säger Lotta Lyrå.

“Allt detta sammantaget kan komma att påverka vårt resultat, vilket vi återkommer till under kommande kvartal”, fortsätter hon.

Clas Ohlson har under det tredje kvartalet stängt tre butiker, samtliga i Finland. Samtidigt planeras tre nya butiksetableringar i år spritt över Sverige, Norge och Finland.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här