Conni Jonssons nya imperium utanför EQT: ✓ Grön energi ✓ Lyxhotell ✓ Abba-museum

I det tysta har EQT:s grundare Conni Jonsson byggt ett nytt investmentbolag som även agerar genom riskkapital. Främst ägnar sig det nya bolaget åt underhållning, men även fastigheter och energi, områden där Jonsson kan hamna i konkurrens med sin tidigare skapelse.
Conni Jonssons nya imperium utanför EQT: ✓ Grön energi ✓ Lyxhotell ✓ Abba-museum - ABBA Conny Jonsson

Det finns kändisar och det finns Kändisar. Därför spanade de influgna svenska A-listarna, från Carola Häggkvist, Tommy Körberg och Zara Larsson, till Lena Olin och paret Strömstedt, oförväget efter sina gelikar med internationell stjärnstatus. Ville ta kort på dem till och med. Keira Knightley, Kate Moss och Kylie Minogue svepte förbi, men Elton John, som alla väntade på, syntes inte till. Fast han kanske var där.

En annan stjärnas närvaro på premiären av ABBA-Voyage i London är lika höljd i dunkel som Eltons. De Afv pratat med som var på plats är inte säkra. När de från sina VIP-platser tittade mot VIP-VIP-båset fastnade ju ögonen på Kungen, Drottningen, Agnetha Fältskog och de andra “abborna”. Vem skulle lagt en grå kostymkille på minnet?

Ändå tillhörde denna majdag 2022 minst lika mycket Conni Jonsson. Mannen som med EQT redan byggt världens tredje största riskkapitalbolag och personligen är god för 1,3 miljarder dollar. På specialbyggda ABBA Arena njöt han högst sannolikt de första frukterna av ett projekt där han tillsammans med Björn Ulvaeus satsat merparten av nära två miljarder kronor.

ABBA toppen på isberget

Den nu bortgångne Gustaf Douglas brukade dundra mot riskkapitalister som han ansåg inte visste något om verkligt företagade och inte satsade sina egna pengar. Jonsson må ha tagit åt sig av kritiken eller ej, men med över en miljon sålda biljetter måste ABBA Voyage sägas vara en succé som tickar EQT-grundarens box för att få kalla sig doer.

Och det tycks givit mersmak. För parallellt med Voyage har Jonsson förvånansvärt obemärkt byggt upp en betydligt mer omfattande koncern. En företagsgrupp som i delar börjar bli förvillande likt ett nytt riskkapitaläventyr. Vilket potentiellt kan försätta Jonsson i konkurrens med sin tidigare skapelse, där han fortfarande är styrelseordförande, storägare och nyckelperson i flera kommittéer.

Det nya investementbolaget Qarlbo, fokuserar enligt hemsidan på ”långsiktigt ägande genom aktivt ägande” inom underhållning, restaurangbransch, miljö-, hälsa och livsstil, fastighet och finans. På alla områden utom underhållning och restaurang har även EQT betydande investeringar.

Det första Qarlbo-bolaget grundades redan 2007, men har över de senaste fem åren växt avsevärt. Idag består koncernen av runt 25 bolag, som ifjol omsatte totalt 709 miljoner kronor och hade en balansomslutning på 13,8 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i närheten av Sergels torg i Stockholm, men merparten av företagens 544 anställda arbetar inom äldrevård, samt restaurang- och underhållningsverksamhet. Toppägarbolaget Qarlbo AB, som grundades 2019, helägs av famljen Jonsson.

Hotell Hasselbacken ägt av Qarlbo Conni Jonsson
På Djurgården ägs bland annat Hotell Hasselbacken av Conni Jonssons Qarlbo. Foto: Erik Simander TT

Utöver de medel som redan investerats av riskkapital-pionjären, kan nya pengar snart ge bränsle till Qarlbos motor. Om EQT-topparna helt eller delvis genomför det storsälj av 7% av sina aktieinnehav i oktober, som Di nyligen rapporterade om, får Jonsson ytterligare upp till 1,8 miljarder kronor att sätta i arbete.

Hyperaktivt

På ytan ser Qarlbo inte stort annorlunda ut än andra family office-arrangemang, till exempel Olsson-familjens Stena Sessan, eller Ax:son Johnsons bolagsgrupp AltoCumulus. Men lyfter man på locket är Qarlbo allt annat än ett passivt ägarbolag, och dess ägare knappast av klassiskt förvaltarsnitt. Det stora antalet anställda förstärker vibbarna av hög aktivitet.

I Qarlbo finns förvisso omfattande fastighetsinnehav, men inte ens de intar den vanliga portfölj-rollen som långsiktiga, inflationsskyddade tillgångar. Under varje sten man lyfter på runt Jonsson, möter istället expansiva planer och ibland nya affärsmodeller. Eller välbekanta sådana som applicerats i ny miljö där “gränserna mellan det analoga och digitala suddas ut” för att citera bolagets senste årsredovisning.

Rikingar föredrar hemmaplan

Fram till 2021 var Qarlbo registrerat i Luxemburg, men ifjol flyttades holdingbolaget hem. Det skedde samtidigt om Ax:son Johnson-familjen tog hem 14 miljarder kronor i samma syfte: att bedriva aktiv investeringsverksamhet på hemmaplan. När Afv granskade Ax:sons flytt uppgav jurister också att det kan finnas skattemässiga motiv eftersom Luxemburgs regelverk inte längre innebär några uppenbara fördelar.

Läs mer: Afv avslöjar finansfamiljens storflytt – har tagit hem 14 miljarder från Luxemburg

För Conni Jonsson skapade avskedet från det lilla kungadömet svallvågor när han stämde PwC på 266 miljoner kronor för felaktig och vårdslös skatterådgivning. Senare sänkes anspråket till 106 miljoner och tvisten är ännu inte avgjord.

EQT-resan

Men först en tillbakablick som förklarar Conni Jonssons position idag.

Född 1960 i en ort med det oemotståndliga namnet Kuddby (Norrköping), gjorde han en solid men för branschen alldaglig karriär innan han klev in i rampljuset. Studier i ekonomisk analys och redovisning vid Linköpings universitetet, en utflykt till Harvard för ledarskapsutbildning, sedan arbete som analysansvarig hos Robur fonder.

Först därefter tog han det avgörande klivet till Investor 1987. Efter sex år i hos Wallenbergs föddes nämligen idén till dagens EQT, en kväll när Jonsson, då finansdirektör, åt middag i Gamla stan med bolagets VD Claes Dahlbäck. IndustriKapital och Nordic Capital redan plöjt upp en svensk marknad, inspirerade av pionjärer som amerikanska KKR. Men EQT, med Wallenbergfamiljens tunga kapital och kontakter, blev det bolag som kom att bärga den största skörden.

I år har Jonssons middags-idé klivit upp prispallen som världens tredje största riskkapitalbolag, enligt branschmagasinet Private Equity International. Med ett totalt rest kapital på 102 miljarder dollar nafsar svenskarna rentav i hälarna på tvåan KKR, som rest 104 miljarder dollar, och befinner sig inte heller milsvitt bakom ettan Blackstone, med 125 miljarder dollar.

Inte lämnat rodret

Jonsson, som var VD för EQT i två decennier mellan 1994 och 2014, sitter fortfarande som styrelseordförande och äger cirka 3,8% av bolaget. Han är även ordförande i den filantropiska stiftelse som äger 1% av aktierna i EQT och sitter i flera investeringskommittéer.

Ägandet ligger i huvudsak i Bark Partners, som Jonsson grundade tillsammans med kollegorna Thomas von Koch, Harry Klagsbrun och Per Franzén. De 137 miljoner EQT-aktier de delar på värderas idag till drygt 30 miljarder kronor. Jonssons 31.7% i Bark Partners – motsvarande 3,7% i EQT – ligger i sin tur i det helägda bolaget Elins Lund AB. Därutöver äger han ytterligare 0,07% genom Qarlbo Associates, till ett värde av runt 170 miljoner kronor.

Thomas Von Koch, EQT-kollega och en av Jonssons samägare i Bark Partners.

Delad glädje 

Utöver att själv bli dollarmiljardär på EQT:s framgångar, har Jonsson och EQT hjälpt in ytterligare sex personer på Forbes lista över världens rikaste personer, som tagits fram i samarbete med Afv. Det är nästan lika många som de globala transformatörerna Google och Facebook lyft upp.

Förra året återfanns förutom Jonsson även Lennart Blecher, Per Franzen, Christian Sinding (nuvarande VD för EQT), Thomas von Koch, Harry Klagsbrun och Caspar Callerström bland världens rikaste. 2023 halkade förvisso flera av dem ner strax under den magiska dollarmiljarden, men faktum kvarstår att många tjänat enorma förmögenheter på EQT-resan.

I september 2021 sålde partnergruppen aktier för knappt 2 miljarder kronor, när en överenskommen inlåsning efter börsintroduktionen delvis släpptes. Nästa steg i denna upplåsningprocess kommer nu i oktober och ligger bakom de nämnda förväntningarna om ytterligare hem-cashning av maximalt 7%.

Per-Arne Blomquist, idag VD för moderbolaget Qarlbo. Tidigare bland annat kortvarig VD i Telia Sonera. Foto: Anders Wiklund

Den välkända strategin att locka med gamla kollegor på nya äventyr har Jonsson också använt sig av. På senior nivå i Qarlbo sitter Stefan Holmér som General Manager, tidigare en del av EQT:s IR-team och chef för EQT:s kontor i Luxembourg. Och VD för moderbolaget Qarlbo är tidigare EQT-rådgivaren Per-Arne Blomquist, vars tyngsta merit dock är en långvarig karriär i CFO-roller på Dometic, SEB och Alfa Laval.

Musik-obligationer

I kontrast till EQT:s health care, tech- och industrifokus rör sig Qarlbo i den glitzigare delen av näringslivet. Ett brett spektrum av Zeitgeist-aktiviteter finns samlat i “det moderna nöjesimperiet” Pophouse, som utvecklar varumärken inom underhållning. Bland andra den virtuella konsert-showen ABBA Voyage i London, ABBA-museet och kulturcenterret Space.

Pophouse ägs till 73% av Qarlbo, till 24% av Björn Ulvaeus, och 3% av musikbolaget Universal – onekligen en urstark kombination av finansmuskler och popkulturellt kapital.

I Pophouse finns även en stark poddplattform genom poddreklambolaget Perfect Day Media, som Qarlbo köpte av Hannah Widells och Amanda Schulman 2021.

Premiären av ABBA Voyage i London, maj 2022. Foto: Johan Persson

Men den affärsidé inom nöjesdelen som ligger närmast Jonssons finans-tänk torde ändå vara pophusets investeringar i artistkataloger. Sedan 2022 äger bolaget bland annat 75% av Aviciis och 100% av Swedish House Maffias streamingrättigheter, båda inköpta för okända summor. Enligt Bloomberg planerar Pophouse att köpa musikrättigheter för sammanlagt 750 miljoner euro framöver, som man likt ett riskkapitalbolag ska resa från externa investerare.

På samma sätt som EQT var second mover på riskkapitalmarknaden, rör sig Qarlbos katalog-investeringar strax bakom tätklungan som rusar mot en framväxande affär. 2021 startade Blackstone och Hipgnosis Song Management en fond värd en miljard dollar i syfte att investera i och hantera musikrättigheter. Flera världsartister med långa karriärer bakom sig, däribland Bruce Springsteen, Bob Dylan och Sting har sålt rättigheterna till sin musik för miljardbelopp. Även de traditionella musikförlagen finns med i leken, bland annat var det Universal Music Group som köpte nämnda Dylan-katalog för 300 miljoner dollar.

Handeln med musikrättigheter är alltså inte den mossiga nostalgitripp eller kortfristig spekulation som många ville göra den till för några år sedan, utan långsiktig big business. Genom att studera data över hur ofta olika låtar spelas över tid kan bolagen generera en ganska exakt analys av inkomstflöden, vilket nästan förvandlar musiken till ett slags obligation.

“Musikobligationerna” har dessutom en extra melodislinga i kråksången: utöver det förväntade spelandet, baserat på historisk data, har ägarna till musiken möjlighet att stimulera till ökat lyssnande som direkt omvandlas till ökade inkomster. Långsiktiga PR-kampanjer för att placera musik i en Netflix-serie, dokumentär eller i viral TikTok kan öppna yngre generationers ögon för äldre artister. Kate Bush soundtrack till TV-serien Stranger Things är ett ofta nämnt exempel på låtar som får nytt liv. Liksom Elton Johns och Freddie Mercurys musik tagits till nya nivåer av deras respektive spelfilmer.

Kate Bush hit Running up that hill från 1985, blev för andra gången sedan den släpptes en rekord-framgång efter att ha spelats i TV-serien Stranger Things.

Hemma bäst…

Innehållsproduktionen och rättighetsägande i Pophouse ackompanjerar Qarlbo med infrastrukturella investeringar i underhållnings-marknaden. Genom fastighetsköp och verksamheter vill man i ett första steg förvandla Djurgården till en ”unik destination där gästgiveri möter underhållning”. Hittills äger bolaget Hotell Hasselbacken, Cirkus Arenas, Backstage Hotel, Konsthallen och nöjesanläggningen Pop Story.

Även på närliggande Strandvägen har Jonssons bolag investerat i fastigheter. I somras köpte man Bajonetten 7; knappt 6 600 kvm nära Djurgårdsbron till priset av en miljard kronor. Yielden på 0,6-0,7% kallade magasinet Fastighetsvärlden ”galet låg”, vilket uppenbarligen inte spelade någon roll för Qarlbos långsiktiga planer.

Fokuset på lägen runt Östermalm syns vidare i Gasklocka 2, en byggnad i Norra Djurgårdsstaden, som byggs om till kulturscen.

I samband med att Qarlbo Property nyligen utsåg Christina Hambäck, tidigare ICA Fastigheter, till VD, uppskattade Fastighetsvärlden att bolagets bestånd kan värderas till 3 miljarder kronor.

…men borta bra

Ävem miljardärer behöver en plats i solen och några flygtimmar söderut äger Qarlbo ett hotell-kluster i byn Porto Ercole i södra Toscana.

Enligt det italienska dotterbolaget Erqoles websida träffade Jonsson-familjen på den pittoreska byn när de för många år sedan letade efter ett sommarställe på halvön Monte Argentario, som de blivit “djupt förälskade” i. Det tog sin tid att hitta rätt objekt, men för en tid sedan köpte Qarlbo en strandnära sardinfabrik som stått oanvänd i 40 år. Av sommarstugeplanerna blev en investering på 30 miljoner euro, som ska förvandla industrilokalerna till ett femstjärnigt spa- och hotellkomplex i lyxsegmentet, vid namn Fabbriqa.

50 rum med havsutsikt, ett wellness-center och en båthamn ingår i projektet där man kommer att riva fiskfabriken men återskapa dess gamla form. Managementteamet, med hospitality-experten Flavio Bucciarelli i ledningen, låter i ett pressmeddelande förstå att det kräver många rundor med de lokala myndigheterna för att få alla tillstånd på plats för Fabbriqa. Väntetiden har Jonsson karaktärstypiskt använt till att spendera ytterligare 8 miljoner euro på ett redan befintligt, historiskt hotell i samma stad. Det har redan renoverats till lyxstandard och öppnades i augusti under det nya namnet La Roqqa.

Siffrorna på investeringarnas storlek är hämtade ur en tidningsartikel från 2022 som finns utlagd på Erqoles hemsida, men Qarlbos representant i Sverige vill inte bekräfta de exakta summorna.

Conni Jonsson Qarlbo ägarstruktur

Efter guldliv kommer silverliv

På behörigt avstånd från ABBA-glamouren och Östermalms-prakten, växer en annan del av koncernen minst lika kraftigt: hållbar energi, främst genom en majoritetsinvestering i Nilssons Energi, som gör vätgasbaserade fossilfria lösningar, och Hydri, som ifjol inledde en etablering av Sveriges första nätverk för gröna tankstationer. Dessa båda bolag ligger under Qarlbo Energy, och därutöver har man separat investerat i Natural Asset Company, som arbetar för diversifiering av ekosystem genom att skapa en tillgångsklass: biodiversity certificates.

Det är framförallt på det expanderande energiområdet som en konkurrenssituation med EQT kan bli aktuell, som skulle skapa en potentiell intressekonflikt för Conni Jonsson, men varken Jonsson eller Qarlbo vill för närvarande inte kommentera situationen.

Det kan ha varit mot denna bakgrund som Wallenbergs ägarstiftelse FAM i april i år klev in som 25-procentig ägare i Qarlbo Energy.

Ur alla perspektiv ser Jonsson-familjens nya affärsimperium ut som en framtidsvision, snarare än en “mätt” affärsmans sidosyssla. Från 2021 till 2022 ökade omsättningen i koncernen från 281 till dagens 709 miljoner kronor även antalet anställda har nästan dubblerats.

Ett ytterligare tecken på riskkapitalnestorns karaktäristiska planerande kan man kanske läsa in i att han även försäkrat sig om 82% av äldreomsorgsföretaget Silver Life, grundat av Peje Emilsson, mannen bakom Kunskapsskolan och Kreab. Det gäller att ha framförhållning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.