Consilium rusar på högre börs

Kurserna på Stockholmsbörsen syns fortsatt högre på eftermiddagen.

På kontinenten är utvecklingen ännu starkare med stöd från duvaktiga ECB-kommentarer som sänkte euron. Volvo fortsätter högre och Consilium rusar på en stark rapport.

SIX Generalindex var klockan
14.21 upp 0,7 procent till 517 medan OMXS30-index ökade 0,6 procent till 1.632. Omsättningen var 7,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 10,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Utdelningsjusterade SIX Return
Index syns ungefär en halv punkt högre när MTG och ett antal mindre bolag handlas utan utdelning.

Börserna steg, räntorna
pressades och euron backade efter att ECB meddelat att centralbanken avser att tidigarelägga vissa obligationsköp inför sommarens marknadsstiltje.

Förmiddagens makropunkter bjöd
inte på några större överraskningar förutom att det tyska ZEW-indexet kom in oväntat svagt och sjönk från 53,3 till 41,9 i maj. Väntat var 48,2.

Volvo fortsatte upp 2,4 procent
till 114,00 kronor efter gårdagens höjda rekommendationer från flera banker och analyshus där bland andra Handelsbanken drog upp rekommendationen från öka till köp.

Fingerprint Cards rekylerade
under kraftig handel tillbaka 7,2 procent efter gårdagens rally i aktien.

Uber Technologies, kinesiska
Baidu och Apax Partners finns bland intressenterna på Nokias kartverksamhet Here. Det rapporterade Bloomberg News sent i går med hänvisning till personer med insyn. En annan gruppering i form av Kinas Tencent Holdings, NavInfo och svenska EQT Partners bjuder också på enheten.

Microsoft uppges vilja förvärva
en minoritetsandel i Here och tre amerikanska private equitybolag finns bland intressenterna, enligt uppgifterna. Nokia steg 3,2 procent.

Ericsson backade 0,2 procent
som mest handlade aktie. Mobiloperatören Vodafone spår kapitalinvesteringar, capex, på 8,5-9,0 miljarder pund 2016 vilket är en nedgång från förra årets nivå som var 9,2 miljarder pund. 2016 är det andra året i bolagets uppgraderingsplan kallat “Project Spring”. Vodafone är en
viktig kund till Ericsson.

“Nokia klarar sig bättre
dels på grund av lägre Vodafone-exponering, dels på grund av spekulationerna kring priset på Here”, uppger Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Ålandsbanken, i
en kommentar till SIX på tisdagsförmiddagen.

Moberg Pharmas partner lanserar
Kerasal Nail i Kina. Aktien gick fram 3,0 procent.

Viking Supply Ships avancerade
11 procent, eller 0,60 kronor, till 5,95 kronor, efter att bolaget meddelat en efterutdelning på 0,55 kronor per aktie.

Kycklingbolaget Scandi Standard
köper ett finskt bolag för 10 miljoner euro. Aktien steg 1,0 procent.

Eltel ökade ebitda-resultatet
exklusive engångsposter till 5,3 miljoner euro första kvartalet. Intäkterna sjönk samtidigt något. Aktien gick fram 1,8 procent.

Consilium rusade hela 21
procent efter en stark rapport på eftermiddagen. Resultatet, omsättningen och orderingången växte kraftigt och utvecklingen var fortsatt stark in i april. Consilium ska nu ompröva sina finansiella mål.

Rapport väntas fortfarande från
Kabe.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex              

517    

+0,7   

+13,5

OMX Stockholm 30            

1632    

+0,6   

+11,5

SIX Return index             

965    

+0,7   

+16,9

SIX Sverige cykliskt
15      

489    

+1,1   

+22,7

SIX Sverige defensivt 15     

521    

+0,6   

+15,7

SIX Volatilitetsindex       

16,3    

-5,8    

+4,5

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.