Cybercom dementerar rykten om personalflykt
Menar du att det här bara är spekulationer och tomt prat?
– Det stämmer att vi har haft ledningsbyte i Cybercom. Vår förre vd Mats Alders slutade i december förra året. Mats har jobbat på Cybercom i 9 år och kände att det var dags att gå vidare. Att även hans parhäst, vice vd Bengt Levin, slutade samtidigt var väl egentligen ganska naturligt. Men ryktena att våra konsulter också vill sluta är inget som jag känner till.
Tror du att Christer Ericssons planer att fusionera Cybercom och Semcom har bidragit till missnöje bland personalen?
– Nej, det är inte något som väckt internt missnöje. Vi har en stark operativ ledningsgrupp och bra driv bland våra medarbetare. Vad gäller Mats så litar jag på vad han sa till oss internt. Han närmar sig de 50 och skulle han hinna med utmaningen att byta bransch så skulle han göra det nu. Han fick ett erbjudande i mediebranschen, vilket är en spännande bransch så det kan man förstå (Mats Alders är ny vd på Metronome red. amn.). Christer Ericsson är en bra och stark ägare och Mats har jobbat med Christer i flera år, så skulle någonting ha skurit sig mellan dem så skulle han ha slutat tidigare.
Hur många har lämnat Cybercom på sistone?
– Vi har bokslut på torsdag så jag vill egentligen inte gå in på det just nu. Vårt mål är att ha en personalomsättning runt 10 procent, vilket vi anser är en hälsosam nivå för vår typ av verksamhet. Just nu ligger vi en bra bit över det men tittar man på andra företag i branschen så ser det likadant ut. Det är inget konstigt under en högkonjunktur.
Nättidningen What.se skriver att ni bara har fått in ett enda avtal sedan i november. Hur går det egentligen för er?
– Det stämmer inte. Vi har få stora kunder som vi har nära samarbete med. Våra största kunder är till exempel Ericsson, Sony Ericsson, Telia, Nokia och Millicom. De står för en stor del av vår omsättning. Vi kan inte gå ut med pressreleaser för alla våra avtal och affärer med våra befintliga kunder. Det fungerar inte med deras kommunikationspolicy. Däremot i affärer med mindre bolag eller statliga bolag och myndigheter är det lättare att gå ut med sådan information, där gäller en helt annan öppenhet. What.se har ingen insikt i vår verksamhet.
Hur tycker du att uppköpsryktena har påverkat organisationen?
– Det är förstås en komplimang till alla internt att vi är attraktiva på marknaden. Jag tror inte det spelar någon större roll för våra medarbetares vardag om vi är börsnoterade eller inte och inte heller om vi ägs av Christer Ericsson eller någon annan. Däremot vill vi veta vad som gäller, i en tid av ovisshet kan det vara jobbigt. Styrelsen uppmanade aktieägarna att inte acceptera budet på 38 kronor, eftersom de ansåg att det inte var tilltalande ur aktieägarsynpunkt.
Men är inte många av era anställda också aktieägare?
– Man kan ha olika åsikter som medarbetare eller som aktieägare även om man är båda. Men det är inte så många som har aktier och dessutom har de flesta inte särskilt stora andelar. Vi har heller inte haft några optionsprogram på många år eftersom det inte varit så lyckosamt i vår bransch de senaste åren.
Vad tror du om 2007?
– Jag kan inte spekulera allt för mycket innan rapporten men bedömningen är att högkonjukturen kommer att fortsätta. Fram till september i fjol (senaste rapporten, reds. anm.) såg det dock väldigt bra ut med en omsättningstillväxt runt 15 procent. Vi gjorde starka förbättringar och rörelseresultatet ökade 56 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.