Dagens mest omsatta aktie

Stockholmsbörsen handlades fortsatt strax över nollstrecket efter lunchtid på måndagen efter helgens val i EU och Ukraina som i stora drag föll ut som förväntat.

Handelsvolymerna och nyhetsflödet påverkades av att Londonbörsen och USA-börserna håller helgstängt. Medicinteknikbolaget Getinge rasade efter senarelagd kapitalmarknadsdag och AstraZeneca tappade på utsikterna till uteblivet bud från Pfizer.

SIX Generalindex var klockan 13.40 upp 0,2 procent till 435 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.395.

Omsättningen var 3,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Pfizer är på väg att ge upp sin ambition att lägga ett officiellt bud till AstraZenecas aktieägare, åtminstone för den här gången. Tidsgränsen går ut i dag och bolaget kommer nästan säkert att meddela att det inte blir något bud, skriver Bloomberg och hänvisar till en källa som önskar vara anonym eftersom beskedet ännu inte är känt. AstraZenecas aktie sjönk 0,4 procent till 482,50 kronor.

Medicinteknikbolaget Getinge meddelade att den planerade kapitalmarknadsdagen till i morgon tisdag senareläggs.

Vid en telefonkonferens på förmiddagen framkom det att granskningen från FDA endast avser affärsområdet Medical Systems. Osäkerheten kring FDA bedöms kunna pågå i månader.

Getinge skulle under kapitalmarknadsdagen bland annat diskutera hur bolagets lönsamhet skulle utvecklas under de kommande fem till sex åren, sade vd Johan Malmquist.

Danske Bank drog ned rekommendation från köp till avvakta. Getingeaktien backade 9,4 procent till 172,70 kronor som mest handlade.

Bland övriga mest handlade aktier utmärkte sig vidare Kinnevik genom att stiga 3,0 procent.

SSAB fortsatte i sin positiva kursbana och tog sig upp 0,8 procent. Grovplåtspriset i USA har under den senaste månaden stigit till nytt årshögsta vid 837 dollar per ton. I Europa är det små förändringar för HRC-stål och grovplåt samma period. På insatsvarusidan föll järnmalmspriset till nytt årslägsta på fredagen.

Bland de mindre bolagen utmärkte sig Doro med 8,0 procents nedgång till 33,40 kronor. Bolaget har skördat framgångar de senaste åren men nu väntar ett teknikskifte som kan bli avgörande och Dagens Industri är inte övertygade om att utfallet blir bra. Tidningens rekommendation är sälj.

Fastighetsbolaget Oscar Properties gick fram 1,2 procent. Carnegie har inlett bevakning med rekommendation köp.

Bringwell renodlar genom att sälja direktförsäljningsverksamheten för 308 miljoner kronor. Koncernen fokuserar därefter på grossist- och detaljistverksamheten i ett skuldfritt bolag. Aktien tog sig upp 0,8 procent till 1,20 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets