Dags att checka ut

Striden om hotellföretaget Radisson Hospitality slutar med budpliktsbud. Den som har aktier bör sälja så snart det går.

De gamla SAS-hotellen var en gång ett kännetecken på att det av tre stater kontrollerade flygbolaget utgjorde ett komplett resevaruhus. Senare svängde strukturpendeln tillbaka till smal, strömlinjeformad verksamhet. Därmed knoppades hotellen av från flygbolaget för att separatnoteras på börsen mitt under brinnande högkonjunktur.

Avgången bokades till 28 november, klockan 09.00, 2006.

För hotellkedjegruppen Rezidor – sedan i maj under det nya namnet Radisson Hospitality – har det varit allt annat än en lycklig resa. Aktien handlas för närvarande nära 30 procent under introduktionsnivåerna. Den viktigaste orsaken till svårigheterna att få luft under vingarna var och är att Rezidor-aktien ständigt gjort sig ett namn som en udda fågel på börsen.

Med huvudkontoret i Bryssel, bolaget baserat i Sverige och aktierna handlade på Stockholmsbörsen, en schweizisk och därefter en österrikisk vd som för ett år sedan ersattes av en spansk vd, samt verksamheten utspridd över fyra kontinenter kunde den vänligt inställda konstatera att det inte har varit lätt att få grepp om företaget. Den konspirationsteoretiskt lagde fruktade i stället att ledningen hade något att dölja. Blev situationen bättre av att ansvaret som huvudägare tycks ha betraktats som en Svarte Petter?

Nej, huvudägarskapet har bytt hand lite väl ofta. Först var det SAS, sedan den amerikanska rese- och hotellfamiljen Carlson, som sedan sålde sin andel till den kinesiska branschjätten HNA som nu tycks ha lämnat över rodret till en annan grupp kineser.

Av ett kortfattat pressmeddelande i augusti framgår det att ett konsortium lett av företagsgruppen Jin Jiang International tecknat ett avtal om att överta de 70 procent av hotellkedjan som HNA kontrollerar. Köpesumman angavs till 35 kronor per aktie, totalt 4,2 miljarder kronor, och affären väntas bli klar före årsskiftet. Upplägget rimmar väl med de krisspekulationer som under de senaste två åren omgärdat HNA och som har gjort gällande att gruppen planerade att vidaresälja allehanda tillgångar eftersom gruppens finanser var (och är) hårt ansträngda.

HNA:s ledning hade alltså kort sagt viktigare saker för sig – att fixa stålar – än att sköta en spretig hotellrörelse med rötterna i Skandinavien. I företaget ingår närmare 500 hotell som under de senaste tio åren visat sig notoriskt svåra att få god lönsamhet på. Nära 20 procent av Radisson/Rezidor-innehavet är redan pantsatt, men sammantaget är det 70 procent av aktierna som nu är på väg att säljas. HNA har dessutom sålt fastigheter i London och i Hongkong under senare tid för att få loss pengar. I januari i år frös myndigheterna en del bankkonton tillhörande HNA efter misstankar om fiffel.

Kulmen kring ryktesspridningen nåddes i början av juli i år när ordföranden, tillika en av grundarna till HNA, miljardären Wang Jian, under vad som i tidningsartiklar beskrevs som en lyxig semesterresa föll utför en hög klippa i Sydfrankrike och avled.

Hotellkedjorna i företaget, bland dem Radisson-hotellen Blu, Red och Collection samt Park Inn och Park Plaza, har kryssat igenom minfält av take over-turbulens till synes oskadda och på egen hand, eftersom toppcheferna i huvudägarbolaget haft ett försvarskrig mot banker och andra långivare att hantera.

Affärsvärlden har länge haft en skeptisk inställning till aktien – inte i första hand på grund av ägarna – men i vintras hade kursen fallit för mycket, resonerade vi och höjde rekommendationen till köp. Riktkursen satte vi till 33,80 kronor, ungefär 50 procent upp, från de rekordlåga nivåerna som aktien då handlades till, och det slumpade sig sedan att HNA:s försäljning till landsmännen inom Jin Jiang skedde på de här nivåerna, 35 kronor, per aktie.

Av den information som hittills läckt ut tycks framtida budhöjningar vara helt utsiktslösa. Kineserna är på väg att överta hotellen. För andra aktieägare ändrar Affärsvärlden rekommendationen till sälj. Utan kinesiska uppåtvindar faller aktien snart ner mot 25 till 28 kronor. Med det perspektivet för ögonen finns bara en sak att göra för den som sitter på hotellaktier. Ta rygg på den störste fristående ägaren, amerikanska Fidelity Fonder, som i slutet av förra veckan näst intill halverade sin ägarpost till strax under 5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight