Dags att dyrka upp 2019

Prispress? Glöm det. Assa Abloy är verkstads-bolaget som lever i den bästa av världar.

I dagarna för ett år sedan aviserade Assa Abloys hyllade vd Johan Molin att det fick vara nog. Mer än tolv år i toppen av det framgångsrika lås- och säkerhetsbolaget skulle det inte bli.

Börsen reagerade som väntat. Efter en uppgång på nära 500 procent under Molins vd-tid tappade aktien 5 procent på beskedet att samme Johan Molin nu skulle sluta. Aktien har ännu inte hämtat sig utan ligger, efter senaste tidens börsturbulens, fortfarande kvar på de nya lägre nivåerna.

Rättvist? Knappast.

Den nye vd:n, belgaren Nico Delvaux som hämtades från finländska Metso, förefaller vara en lyckosam rekrytering. Han har på samma gång visat prov på stor lojalitet gentemot bolagets sedan många år etablerade tillväxtstrategi – och dessutom tagit avstånd från företrädarens missar.

Alltså har Delvaux hållit fast vid bolagets förvärvstaktik, själva fundamentet i den strategi som på 25 år lyft bolaget från att vara en lokal aktör till solklar branschetta med cirka 13 procent av världsmarknaden och nära 80 miljarder kronor i omsättning. Förvärven av mindre bolag och konkurrenter har fortsatt. För en månad sedan köpte bolaget det amerikanska företaget Crossmatch, ett ”ledande” företag inom lösningar för hantering av biometriska identiteter och säker autentisering.

Affären är ganska typisk för Assa Abloys förvärv. Crossmatchs försäljning 2018 väntas uppgå till 1 150 miljoner kronor med vad ledningen beskriver som en ”god” ebit-marginal. Jänkarbolaget betecknas dessutom som en tekniskt strategisk komplettering till Assa Abloys nuvarande biometriverksamhet, vilket är ett annat sätt att säga att svenskarnas nuvarande verksamhet inte håller måttet.

Samtidigt har Nico Delvaux gjort upp med företrädaren i ett annat avseende. Delvaux, som formellt tog över vd-posten i våras, identifierade under sina första månader vid ratten inte bara ett skelett i en garderob vid bolagets huvudkontor i centrala Stockholm, utan snarare en hel drös.

Det handlade om resterna av Molins dyrköpta Kinaaffärer. Vid halvårsskiftet nu i somras hade Delvaux räknat klart och levererade en ordentlig Kinaknall i och med att bolaget tog engångskostnader på 6 miljarder kronor för att täppa till hålen i de kinesiska bolagens balansräkningar.

Merparten av dessa engångskostnader, 5,4 miljarder kronor, utgörs av immateriella värden, mest goodwill, som har tappat i värde. Smällen resulterar i att årets vinst blir 6 miljarder kronor lägre än vad den annars skulle ha blivit. Engångskostnaden reflekterar det fortsatt utmanande marknadsläget för nya projekt i Kina.

”I vår uppdaterade strategiska översyn för Kina förväntar vi oss en fortsatt svag lönsamhet på kort och medellång sikt på den kinesiska marknaden”, skrev Nico Delvaux i ett pressmeddelande.

Just Kina har under de senaste fyra till fem åren stuckit ut som ett problemområde i Assa Abloys kvartalsrapporter. Inte mycket tyder på rapporten som kommer i morgon, fredag, ska signalera en ändring på den punkten.

– Vi bedömer att marknaden kommer igen på sikt. Det finns 400 miljoner människor i Kina som är på tur att flytta in till städerna, sa Molin förhoppningsfullt till Affärsvärlden redan för tre år sedan.

Samtidigt gjorde Assa Abloy så sent som för fyra år sedan ett par större förvärv i Kina. Sedan dess har marknaden alltså försämrats.

Kina må vara konkurrensutsatt, inte minst på grund av att byggboomen i landet sedan länge har blåst förbi, men i övriga delar av världen kan Assa Abloy höja priserna med en eller ett par procent varje år.

Prispress tycks som bortblåst i säkerhetsbranschen, där kunderna inte har något emot att betala extra för att få kvalitet.

– Varje år brukar vi höja priserna lite grann för att kompensera för löne- och materialkostnadsökningar. Om inte vi gör det gör ingen annan det heller. Jag upplever det som delvis vårt ansvar att hålla priserna uppe, sa Molin.

Med 2018 som ett mellanår kan aktieägarna se fram emot nästa år som, precis som brukligt är i bolaget, har alla förutsättningar att bli bolagets starkast hittills. Med ett p/e-tal kring 18 för nästa år har aktien, med sina höga ambitioner, alla möjligheter att stiga ytterligare. Riktkurs för de närmaste tolv månaderna är 205 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.