Dåliga odds för speloperatören – sälj

ANALYS ”All bets are off” skulle kunna gälla för såväl den svenska spelmarknaden som Kindred i kölvattnet av den svenska omregleringen som trädde ikraft 1 januari i år.

SÄLJ Tidigare oreglerade spelbolag omfamnade den svenska spelregleringen men efter ett halvår verkar den ha utvecklats till en veritabel mardröm. Kindred gjorde ett katastrofalt första halvår med en halvering av resultatet och en lägre än väntat ökning av spelöverskottet. Vd Henrik Tjärnström pratar också om en minskad marknad, kanske med så mycket som 20 procent.

Kindred satsar framför allt på reglerade marknader och inräknat Sverige ligger intäkterna från sådana på knappt 60 procent av totalen. Reglerade marknader innebär spelskatt, tuff konkurrens och därmed högre kostnader för marknadsföring samt risker för förnyad politisk inblandning.

Enligt Kindred förbättrades läget i Sverige något det andra kvartalet men fortfarande försvann 9,2 miljoner pund av vinsten på grund av tappet på den svenska verksamheten, vilket motsvarar i stort sett hela vinstnedgången.

Att få tillbaka det verkar svårt, även på medellång sikt. Om marknaden krympt, vilket verkar vara fallet, blir trängseln än större och marknadsföringskostnaderna lär inte minska. En liten mängd spelare står för en stor del av spelandet, i synnerhet online, och trenden att fler spelare stänger av sig själva kan mycket väl fortsätta..

Holland står på tur att reglera sin marknad vilket väntas ske 2021 och även där finns risken att utvecklingen går åt svenskt håll. Myndigheterna lägger stor vikt vid spelansvar och skatten har satts till höga 29 procent.

Affärsvärlden räknar med att omställningen till reglerade marknader kommer att fortsätta tynga resultatet för en ansenlig period framöver och det är svårt att sia om var ett jämviktsläge för marginaler kan tänkas hamna.

Kindreds inhopp på den amerikanska marknaden är spännande och har förstås enorm potential men det kommer att kosta att etablera sig och att man lyckas är på intet sätt givet. Sammantaget så gillar vi inte oddsen för Kindred på medellång sikt och landar i en säljrekommendation, i alla fall på nivåer ner till 50 kronor.

Detta är en kortversion av Regleringar ger dåliga odds. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här