Dan Olofsson utmanar igen

Dan Olofsson sålde Epsilon till ÅF och blev storägare i det nya bolaget. Men vänskapen glömdes snart. Nu gör entreprenören front mot sin forna partner. Flera nyckelpersoner har lockats över och totalt ska 1 000 personer anställas.

I dagarna är det två år sedan konsultföretaget ÅF köpte upp konkurrenten Epsilon. Säljare var den skånske entreprenören Dan Olofsson. De två bolagen med 5 000 respektive 1 600 anställda bildade en jätte i branschen.

”Samgåendet skapar ett av norra Europas ledande teknikkonsultbolag”, hette det i pressmeddelandet från ÅF-chefen Jonas Wiström i oktober 2012.

I år når det sammanslagna bolaget en försäljning på cirka 9 miljarder kronor, något lägre än de 9,2 miljarder kronor som ärke­rivalen Sweco väntas nå upp till.

Olofssons nya roll som storägare i det anrika konsultföretaget var inget hugskott. Epsilon-aktierna betalades med en blandning av kontanter och nytryckta ÅF-aktier. Den skånske affärsmannen hade funderat på schackdraget under en tid och tanken var att han med sina 15 procent av aktiekapitalet skulle etablera sig som en av två huvudägare i ÅF, näst störst efter Ångpanneföreningens forskningsstiftelse. Både Olofsson själv och sonen Johan fick platser i den nya styrelsen och tog del av det fusionerade bolagets strategiska planer.

– Familjens ambition är att vara en ­lång­siktig ägare, sa Dan Olofsson under presskonferensen när affären presenterades.

Långsiktigheten varade i ett halvår. Olofsson prioriterade nämligen en annan investering där han varit aktiv under ännu längre tid. Han fick chansen att köpa loss den Göteborgsbaserade börsnoterade it- och teknikkonsulten Sigma, där han redan var störste ägare sedan tidigare. Sigma är i själva verket mer än en gammal bekant till Olofsson – det är hans baby. Och blod är tjockare än vatten.

***

Dan Olofsson grundade Sigma för snart 30 år sedan, även om firmanamnet inte tillkom förrän i mitten av 1990-talet. Han noterade företaget på Stockholmsbörsen 1997 och bolaget delades i tre år 2001. Dessa tre – Epsilon, Sigma och Teleca – gick skilda vägar. Redan två år senare, 2003, köpte Dan Olofsson tillbaka Epsilon från börsen, ett av inte mindre än sju offentliga bud som Olofsson har legat bakom under sin karriär.

Frågan som nådde honom förra våren 2013 var alltså om han var intresserad av att köpa tillbaka också Sigma, där han genom sitt investmentbolag Danir redan var största ägare med cirka 30 procent av röster och kapital. Nordea Fonders 20-procentiga andel i Sigma var i spel.

– Sigma, som jag startade 1986, var mitt huvudengagemang. När plötsligt möjlighet gavs att köpa ut Sigma, tog jag denna möjlighet. Alternativet hade varit att Nordeas viktiga post hamnat i andra händer. Att välja det bolag man byggt upp och där man är huvudägare är det naturliga valet.

Samtidigt såg han en möjlighet att köpa resterande 50 procent av bolagets aktier på börsen. Kontanterna som han hade fått när ÅF köpte Epsilon kom nu väl till pass för att lägga bud på Sigma.

– Jag har blivit mer och mer intresserad av att äga bolag privat. Det är bra på lång sikt, sa han i en intervju med Sydsvenskan.

– Jag hade ju gärna sett att Dan Olofsson hade fortsatt att vara en långsiktig ägare. Men när han köpte loss Sigma blev det en intressekonflikt, säger ÅF:s vd Jonas Wiström i dag.

– För att i framtiden inte få en intressekonflikt valde jag att lämna ÅF, säger Olofsson.

– Jag var sedan 20 år tillbaka störste ägare i Sigma, och det har under tre decennier varit mitt huvudengagemang. Självklart är min första lojalitet Sigma.

***

Ett av Olofssons syften med affären är att med Sigma ta upp konkurrensen med just ÅF, som är störst i Sverige inom de marknadsnischer där Sigma verkar. Samtidigt siktar Sigma på att ta en större del av kakan i de många bygg- och infrastrukturprojekt som planeras i landet under de kommande åren.

Olofsson breddar nu därför verksamheten utanför de områden där Sigma traditionellt har verkat, it och telekom, till att också omfatta exempelvis byggprojektering och konstruktion till industrin, och Sigma har därför startat fyra nya bolag. Sigma Civil, Sigma Industry South, Sigma Industry East/North samt Sigma Industry West ska enligt skisserna växa snabbt.

– Sammantaget har vi hittills under detta startår anställt 203 personer i dessa fyra bolag. Inom något år beräknas de fyra bolagen tillsammans ha 1000 anställda, säger han.

Det skulle betyda att koncernen ökar i storlek med 60 procent på några år. Vid utgången av 2013 var antalet anställda 1678 anställda, enligt årsredovisningen.

De nya verksamheterna växer så snabbt att de riskerar att gå med förlust under uppbyggnadsfasen. Men det bekymrar inte ägaren. Koncernen är skuldfri och tar cirka 10 procent av kapitalet till de nya projekten.

– Vi har inga börsplaner eller andra exitplaner utan vad vi ägnar oss åt är ett långsiktigt organiskt bygge, säger Dan Olofsson.

– Det är medvetna investeringar för att bygga upp verksamheten. Men de kostnadsförs. Vi lägger ett par hundra miljoner på att bygga nya bolag. De beräknas nästa år börja visa positiva resultat.

Under fjolåret redovisade Sigma en förlust i rörelsen på 84 miljoner kronor, att jämföra med ett överskott på 25 miljoner kronor året dessförinnan. I fjolårsresultatet ingår dock kostnader av engångskaraktär, bland annat en goodwillnedskrivning på 120 miljoner kronor inom divisionen It & Management.

Sigma Civil, med konkurrenter som Sweco, Tyréns och Etteplan, växer också snabbt. Inriktningen är samhällsbyggnad inom sektorerna infrastruktur och byggprojektering. Inom fem år ska bolaget ha 500 medarbetare fördelade på landets mesta tillväxtregioner. Till chef för affärsområdet har bolaget hämtat Jonas Wållberg som närmast kommer från en chefsposition på Tyréns.

Utrullningen av det nya affärsområdet Sigma Industry har likaså tagit fart.

– I vintras rekryterade vi de personer som kör de här bolagen och de har fått bli del­ägare. Sedan har de här bolagen rekryterat ett tiotal avdelningschefer vardera som sedan rekryterar i snitt 50 anställda vardera, bedömer Olofsson.

Hur har det gått att rekrytera?

– Det har gått bra. Många gillar att vara med och bygga upp en struktur och många är fascinerade av att vara med från början, säger han.

***

Av information på internet, som pressmeddelanden och jobbannonser, står det klart att industridivisionen Sigma Industry är på väg att etablera sig eller redan har etablerat sig i Stockholm, Göteborg, Umeå, Luleå, Skellefteå, Örebro, Eskilstuna, Västerås, Jönköping och Växjö samt i Lund, liksom i Norrköping och Linköping. Det är orter där ÅF redan finns sedan tidigare.

En annan ort är Södertälje, där inte minst Scania och Astra Zeneca är två stora kunder för konsultkollektivet. Bara Scania anlitar för närvarande fler än 500 konsulter från ett tiotal olika företag bara inom forskning och utveckling. Siffran är hög också i ett historiskt perspektiv, berättar Sven-Åke Edström som sitter i lastbilstillverkarens koncernledning och är chef för hytt- och chassiutvecklingen. Han anser att konsolideringen i branschen under senare år har medfört att konkurrensen har minskat:

– Jag vill ju inte att den ska konsolideras mer än vad som har skett, säger han.

I Södertälje har Sigma Industry siktat in sig på just Scania och har under augusti öppnat ett kontor i stort sett tvärs över gatan från det ÅF-kontor som bildades när Epsilon-verksamheten köptes för snart två år sedan.

– Vi har inte någon agenda mot ÅF. Vi har etablerat kontor på de intressanta orterna för konsultmarknaden, säger Dan Olofsson.

Jonas Wiström, ÅF-chefen, är avvaktande till Sigma och till den nya konkurrenssituation som det pånyttfödda bolaget vill uppnå. Det han kan säga är att han hittills inte har märkt av konkurrenten.

– Jag tror verkligen att de har en sådan ambition (att konkurrera med ÅF, reeds anm). Det blir säkert en konkurrent vad det lider men hittills har vi mest stött på dem inom it. Alla som vill konkurrera med ÅF kan bli konkurrenter. Men om vi tar industrimarknaden som exempel, där är vi överlägset störst och vi är dubbelt så stora som tvåan. Men vi har ändå bara 11 procent av marknaden så det är en väldigt fragmenterad marknad, säger Jonas Wiström.

***

Ett relativt stort antal konsulter hos konkurrenterna har visat intresse för att jobba med Sigma, och enligt en källa är strömhoppen till Dan Olofsson tillräckligt omfattande för att väcka irritation i branschen. Och anklagelser om att det ”nya ” Sigma försöker locka över folk från de delar av ÅF som tidigare var Epsilon saknas inte. Men att plocka personal från konkurrenterna är normalt i branschen och ingendera parten vill gå i polemik med den andra. Enligt Dan Olofsson har hans nystartade Sigma-bolag enbart rekryterat personer som redan har slutat hos konkurrenten:

– De berörda har rekryterats efter att de slutat på ÅF, inte under tiden de varit anställda där. Att de sin tur lämnat ÅF efter eget beslut beror på att de kommit i kläm i organisationsförändringar på ÅF och inte känt sig väl behandlade. Sådant kan hända, säger Dan Olofsson och pekar på att det generellt har varit ett ” mycket stort” antal sökande från ÅF både av chefer och av konsulter, där Sigma inte har tagit upp en dialog.

– Det enda anmärkningsvärda är det stora söktryck vi haft från ÅF. Mina chefer gör bedömningen att hade det inte varit så att vi har en självpåtagen restriktivitet med rekrytering från ÅF hade kanske 150 personer anställts, säger Olofsson.

Av de nya Sigma-bolagens 203 anställda fram till mitten av september har 23 personer, 8 chefer och 15 konsulter, tidigare anställning på ÅF och/eller Epsilon. Siffrorna överensstämmer i stort med ÅF:s bedömningar: ÅF:s informationschef Viktor Svensson anser att totalt cirka 20 personer har bytt tillbaka till Dan Olofsson-lägret:

– En viss rörlighet bland chefer är en normal företeelse i vår bransch vid bolagsförvärv, ofta som en del av de kostnadssynergier som måste utvinnas.

– Vi ser ingen dramatik i dessa övergångar till Sigma. Om något så hade vi nog räknat med fler, menar ÅF-chefen Jonas Wiström.

Det nya Sigma Industry South som ska verka i Sydsverige leds exempelvis av ett par tidigare Epsilon-direktörer, den tidigare vice vd:n Lars-Johan Ahlqvist och avdelningschefen Anders Wallebäck. Likadant är det med chefen inom Sigma Industry East/North, Stockholmsbaserade Erik Freese, som fram till för ett år sedan var marknadschef vid ÅF.

Och bland dem som är knutna till det lilla Södertäljekontoret har två chefer rekryterats, personer som tidigare hade motsvarande positioner inom Episilon och/eller ÅF. En genomgång av karriärkliven för de personer som har fått chefsjobb i nya Sigma Industry visar att drygt tio personer har en bakgrund som chef i Epsilon/ÅF.

***

ÅF-chefen Jonas Wiström tonar ned konsekvenserna av att tidigare Epsilon-anställda lämnar företaget, samtidigt som han är mer än nöjd med de samordningsfördelar som bolaget uppnått med sammanslagningen med Epsilon:

– Det är för tidigt att säga att det är vårt bästa förvärv genom tiderna. Men vi har fått ut mer synergier än vad vi trodde. När man förvärvar ett bolag är det alltid en grupp anställda som inte tycker att de erbjuds jobb som motsvarar de kvaliteter de har men det är färre som slutar än vad vi hade räknat med. Och jag vet att när vi gick ihop med Epsilon blev drygt 30 chefer över i synergier.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF