Danska Nordnet inför minusränta

Digitala banken Nordnet blir nästa danska aktör att införa minusränta för kunder, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Nordnet som har mer än 100 000 kunder kommer från och med årsskiftet att införa en minusränta på 0,75 procent för de som har mer än 750 000 kronor på sitt konto.

Nordnet går därmed i samma fotspår som bland annat Jyske Bank som var först ut med att införa minusränta. Dessutom har Sydbank, Spar Nord och Alm gjort detsamma.

I den svenska verksamheten förs inga liknande diskussioner.

– I Danmark är ränteläget helt annorlunda. Vi har inga planer på att införa minusränta i Sverige, säger Martin Ringberg, landschef på Nordnet i Sverige, till TT.

Minusräntan som nu införs ligger i linje med Danmarks centralbanks styrränta, som sänktes till just minus 0,75 procent i september.

Sydbank inför minusränta för rikaDanska Sydbank följer Jyske Bank och inför minusränta på sparkonton vilket i praktiken innebär att vissa kunder får betala för att ha sina pengar på banken.

Ännu en dansk bank inför negativ sparräntaDen danska banken Spar Nord tar rygg på andra danska banker och inför negativ ränta på sparkonton, både för hushåll och för företagskunder.

Nordea: Risk med minusräntorNär konjunkturen nu försvagas väntas centralbanker världen över sänka sina redan rekordlåga styrräntor ytterligare, vilket i flera fall innebär att göra dem än mer negativa. Detta lär dock inte hjälpa, utan riskerar tvärtom att medföra negativa sidoeffekter. I stället bör man fundera på om det inte är mer finanspolitik som krävs. Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt. 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här