Danska politiker rasar mot Trump: ”Diplomatisk kris”

Förolämpande, barnsligt och respektlöst. Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig. Många danska politiker använder sig av den amerikanske presidentens egen favoritkanal för att uttrycka sina åsikter.

Redan när Donald Trump uttalade sig om att han vill köpa Grönland från Danmark skrev den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen på Twitter att det måste röra sig om ett aprilskämt. Nu kommenterar Venstres partiledare det inställda statsbesöket:

”Det är ingen skam att hålla sig borta när man inte är inbjuden… Men när man har bjudit in sig själv!!”, skriver Løkke Rasmussen och poängterar på sin Facebook-sida att situationen understryker behovet av ett tätare samarbete mellan Danmark och EU.

Pia Kjaersgaard, grundare av Dansk Folkeparti, kallar det inställda besöket oförskämt mot ”det danska folket och Drottningen, som bjudit in. Fullständig brist på respekt och bildning.”

”Självgod och respektlös”

Hennes partiledare Kristian Thulesen Dahl tycker att det hela är en fars och anser att motiveringen till det uteblivna besöket låter som ett aprilskämt.

Partikamraten Sören Pind anser att Donald Trump kan ställa in besöket helt och hållet, inte bara skjuta upp det. ”Vi har fullt upp med annat”, skriver han på Twitter och tillägger: ”Men herr President, du kanske kan köpa Sverige?”.

Kristian Jensen, tidigare utrikesminister från Venstre, kallar situationen ”totalt kaos”.

”Det har gått från en möjlighet till stärkt dialog mellan allierade till diplomatisk kris. Alla borde veta att Grönland inte är till salu”, skriver han.

– Trump lever på en annan planet. Självgod och respektlös, kommenterar Enhedslistens partiledare Pernille Skipper.

Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti, skriver på Twitter att han som dansk och konservativ har väldigt svårt att förstå: ”Av någon anledning utgår Trump från att en (självständig) del av vårt land är till salu.”

Att han sedan ställer in besöket ser Jarlov som en förolämpning.

”Är delar av USA till salu? Alaska? Snälla, visa lite mer respekt”, avslutar han sitt inlägg.

Rufus Gifford, tidigare amerikansk ambassadör i Danmark ber både Danmark och Grönland om ursäkt.

”Han bad drottningen om en inbjudan till ett statsbesök. Hon bjöd in honom. Han accepterade. De har väntat honom i veckor på slottet. Danmark och Grönland avfärdar hans fåfänga projekt. Han nonchalerar hela landet. Han är ett barn.”

”Bortom absurt”

Carl Bildt skriver att det inställda besöket är ”bortom absurt”.

”Trump gör ett statsbesök hos en sedan länge allierad beroende av om landet är berett att ge upp delar av sitt territorium”, twittrar han.

Kungahusets kommunikationschef Lene Balleby bekräftar det inställda besöket för DR.

– Det var en överraskning, mer har vi inte att säga om saken.

Trump skulle ha besökt Köpenhamn 2_3 september.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.