Danske Bank: Nu vänder trävarukonjunkturen ned

Träpriserna har rusat iväg det senaste året och ökat med 115%, men boomen från corona vänder nu. Det uppger Danske Bank som räknar med att de europeiska priserna faller efter att de imploderat från extremt höga nivåer i USA.
Virke, trävarumarknad
Husföretaget Mälarvillans produktionsanläggning i Surahammar. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT
I USA har priserna per boardfeet fallit från cirka 1 700 dollar i maj till dagens nivåer på cirka 450-550. Danske Bank menar att vändningen nu också nått övriga världen. Sågverken väntas dock redovisa starka vinster även i det tredje kvartalet.

”Trots den dramatiska prisutvecklingen är marknaden i grunden bra med rekordlåga lagernivåer, minskande sågproduktion i Kanada och fortsatta kapitalinjektioner i coronas fotspår. Får vi ett kraftigt prisfall på exempelvis 40 procent, så skulle det ändå vara till en historiskt hög prisnivå”, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige i en kommentar.

Danske Bank tar också upp regleringen av skogen från EU som ett hot. Tanken är att kollagring i skog och mark skall kompensera för utsläpp från andra sektorer.

”Blir detta verklighet kan vi tvingas till ett minskat virkesuttaget på uppemot 20 procent vilket skulle vara förödande för skogsbruket och investeringsviljan. Skogsbruk är extremt långsiktigt och nu när skogsindustrin står i ett läge med planerade mångmiljardinvesteringar i exempelvis klimatsmarta bioraffinaderier, så är stabila spelregler och säker tillgång till råvara avgörande”, säger Johan Freij.

I övrigt spår man att timmerpriserna har nått toppen, att det inte blir någon prishöjning på massaved och att barkborren lugnat ned sig sydöstra Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets