Danske: Ser fortfarande uppsida på aktiemarknaden

Samtidigt som Danske Bank ser en överhängande risk för stora kursrörelser i närtid ser banken fortfarande en viss uppsida på aktiemarknaden under det kommande året.
Danske Banks Maria Landeborn, börsoro
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Aktiemarknaden har haft en volatil utveckling under starten av året och veckan har inletts med kursfall på grund av oron över en rysk invasion i Ukraina och förra veckans amerikanska inflationssiffror. Marknadsoron är också någon som Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn berör i sitt senaste veckobrev.

Hon pekar på att de amerikanska inflationssiffrorna fick räntorna att stiga i slutet av förra veckan och den amerikanska 10-årsräntan att klättra över 2%. Danske Bank har också uppdaterat sina prognoser för den amerikanska centralbanken federal Reserve och väntar sig nu en räntehöjning på 0,5 procentenheter i mars följt av höjningar på 0,25% vid vart och ett av de kommande sex mötena.

Maria Landeborn menar dock att stor fokus under veckan även fortsatt kommer ligga på en potentiell rysk invasion av Ukraina. Hon ser menar att det vid en eskalerad konflikt finns en risk för att sanktioner leder till att Ryssland stryper tillgången på olja och metaller.

”Fortsatt stigande energipriser i kombination med högre räntor slår direkt mot hushållens köpkraft, och industrin kan drabbas av brist på insatsvaror vilket skulle öka problematiken med flaskhalsar. Kombinationen av stigande räntor och stramare penningpolitik, höga energipriser och ökad risk för en rysk invasion är en cocktail börsen inte gillar”, skriver hon.

Dock rekommenderar Danske Bank fortsatt en neutral vikt i aktier.

”Samtidigt som vi ser en viss uppsida på aktiemarknaden det kommande året, så ser vi en överhängande risk för stora kursrörelser i närtid. Det är dock viktigt att betona att vi inte förväntar oss en ny lågkonjunktur, och därmed inte heller någon lång och brant börsnedgång. Med tanke på de stora svängningarna på marknaden anser vi dock att det är klokt att ha en lagom hög aktievikt i portföljen, som gör att man sover gott även under en dålig börsvecka”, skriver Maria Landeborn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG