Danske ser köpläge i Electrolux – Kepler ser budmöjlighet

Kepler Cheuvreux och Danske Bank ser köpläge i vitvarubolaget Electrolux efter rapporten.
Danske ser köpläge i Electrolux – Kepler ser budmöjlighet - luxcare-adaptive-dispenser-related
Foto: Electrolux

Kepler Cheuvreux sänker riktkursen för Electrolux till 120 kronor (140) och upprepar köp.

”De missade kostnadsbesparingarna under 2023 kommer att tas igen först 2025 och givet den lägre basen, som tyngs av prispressen, sänker vi våra förväntningar på vinst per aktie med ytterligare 72 procent för 2024”, skriver Kepler.

Kepler förutspår nu att den justerade marginalen förbättras från 0,3 procent 2023 till 2,1 procent under 2024 och sedan till 4,9 procent 2025 när det mesta av medvinden från råmaterial och kostnadsbesparingar på 10-11 miljarder kronor slår igenom.

”Guidningen för 2024 är ett steg i rätt riktning. Viktiga triggers är genomförandet av avyttringsprogrammet om 10 miljarder kronor eller ett bud på hela bolaget”, skriver banken.

Danske Bank sänker riktkursen till 165 kronor (170) och upprepar köp.

Danske Bank anser att utsikterna var mer positiva än vad banken hade förväntat sig, även om det innebär en brant återhämtning i i andra halvåret.

”Det kan hålla tillbaka viss entusiasm då det ökar vinstrisken”, uppger den danska storbanken som dock ser ett särskilt bra köptillfälle och tror att mindre signaler om en förbättrad slutmarknad kan få aktien att stiga.

Nordea upprepar behåll – med ett motiverat värde på 100 kronor.

Banken kapar prognosen för det justerade rörelseresultatet för 2024 med nästan 50 procent. Marginalprognosen för helåret blir 1,6 procent, ned från tidigare 3 procent. Det finns enligt banken en stor osäkerhet kring marignalpotentialen på kort och medellång sikt.

SEB höjer riktkursen till 98 kronor (96) och upprepar behåll.

JP Morgan sänker riktkursen till 90 kronor (100) och upprepar neutral.

Barclays sänker riktkursen till 85 kronor (86) och upprepar undervikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets