Danske: Skakig period i korten – men inget kursras

Börsen kan mycket väl stå inför en period med större svängningar på marknaden, men ingen repris av vårens branta kursras väntas. Det skriver Danske Bank i sitt veckobrev.
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den nuvarande nedgången med it-sektorn i täten är fullt naturlig efter teknikrallyt som pågått sedan årsskiftet, skriver Danske Bank.

“Efter en så kraftig uppgång som vi sett från botten i våras så är vissa bakslag fullt naturliga, och av flera anledningar ser vi ingen anledning till oro för en ny härdsmälta på börsen”, skriver Danske Bank i veckobrevet.

Vidare pekar banken på att det är de sektorer som rusat sedan botten som nu faller tillbaka och att nedgången inte beror på en oro för tillväxt eller en rädsla för recession. Hade så varit fallet hade även cykliska sektorer sett en bredare nedgång. Som det är nu steg faktiskt bland annat banker och industri under veckan.

Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU angående en brexit leder till ökad osäkerhet, men samtidigt är framstegen kring kommande coronavaccin positivt för sentimentet och börsen får stöd av låga räntor och fortsatt återhämtning i ekonomin.

“Makrodata har stärkts löpande och på lite längre sikt väntar vi oss att det, tillsammans med ett godkänt vaccin, bidrar till nya kurslyft på aktiemarknaden” skriver banken.

Danske Bank behåller en liten övervikt i aktier med fokus på USA och tillväxtregion Asien med brasklappen att det i närtid finns risk för att kursrörelserna förblir högre än vanligt