Därför anlitar rika föräldrar privatlärare till 3-åringar

Ängsligheten bland de förmögna brittiska föräldrarna är stor över att få in sina barn på ”rätt” skola. Det har gjort att privatlärare anlitats redan när barnen är tre år gamla för att förbereda dem för inträdesproven, skriver CNBC.

Ansökningstrycket på de mest populära förskolorna i Storbritannien, så kallade pre-preparatory schools, är så stort att några av skolorna har tvingats att ta till inträdesprov för att sålla bland eleverna.

Detta har lett till en stor oro bland rika föräldrar som gör allt för att få in sina barn på de mest prestigefulla skolorna som Westminster, Dulwich Prep och King’s College school.

Föräldrarnas vånda har i sin tur skapat en lukrativ marknad för privata utbildningsföretag.

– Den generella trenden är att föräldrar redan i samband med förlossningen tänker på vilken utbildning de vill få in sina barn på, säger Stephen Spriggs, vd på det privata utbildningsbolaget William Clarence Education, till CNBC.

Enligt Good Schools Guide är det väldigt få av de så kallade pre-prep-skolorna som förväntar sig att eleverna kan läsa och skriva redan innan de börjar. Däremot står det att ”trycket på några av pre-prep-skolorna är så stora, särskilt i London, att föräldrar har anlitat privatlärare för 3 år gamla barn, för att få ett försprång till andra elever”.

Enligt Susan Hamlyn, som är ansvarig utgivare för Good Schools Guide, är det direkt kontraproduktivt att försöka tvinga ett barn att lära sig.

– Det bästa man kan göra som förälder kan göra året innan deras barn börjar på prep school är att låta barnet spendera ett glatt år med att umgås med andra barn och vuxna på ett dagis där de lär sig att förstå och samarbeta med andra, säger hon till CNBC.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.