Därför faller börsen

Kurserna beräknas falla på måndagen i den inledande handeln. Förhandeln med terminer pekar på nedgångar kring 0,5 procent.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar nedåt inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen efter svag utveckling i USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,7 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,8 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,4 procent.

Börserna i New York stängde lägre under fredagens handelssession, trots oväntat stark BNP-statistik för det fjärde kvartalet. Nedgångar för rapporterande Microsoft och Apple, som fortsatte pressas av lanseringen av iPad, tyngde tekniksektorn vilket vägde över på den bredare marknaden.

Dow Jones slutade 0,5 procent ned vilket var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,3 procent. S&P 500 sjönk 1,0 procent och Nasdaq Composite föll 1,5 procent.

De asiatiska börserna hade övervägande nedgångar under måndagen även om flera av börserna återhämtade sig i den senare delen av handeln. Japans Nikkei 225 slutade 0,1 procent högre efter att tidigare under sessionen varit så lågt som -0,7 procent.

Shanghai Composite Index stänge 1,6 procent lägre. Zhu Min, vice chef vid centralbanken, PBOC, sade i Davos på söndagen att den kinesiska regeringen planerar nya åtgärder för att hålla tillbaka överkapaciteten i stål-, cement- och andra industrier under en pågående uppgång i bankutlåningen.

I Kina sjönk inköpshefsindex till 55,8 i januari, från 56,6 månaden före, väntat var en nedgång till 56,5. Bland annat sjönk produktionsindex till 60,5 från 61,4 och orderindex sjönk till 59,9 från 61,0.

Terminshandeln indikerar att New Yorkbörserna kommer att öppna med uppgångar om 0,3-0,4 procent i eftermiddag.

För svensk del har det kommit flera riktkursförändringar på de bolag som rapporterade i slutet av förra veckan. Citigroup har höjt riktkursen för H&M till 500 kronor från tidigare 435 kronor och upprepat rekommendationen köp. UBS har höjt riktkursen för H&M till 450 kronor från tidigare 400 kronor.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Autoliv till 65 dollar, motsvarande 478 kronor, från tidigare 63 dollar och upprepat rekommendationen köp. Morgan Stanley har också höjt riktkursen för Autoliv till 54 dollar, motsvarande 396 kronor, från tidigare 50 dollar.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Autoliv till köp, från tidigare behåll, och höjt riktkursen till 55 dollar från tidigare 51 dollar.

Goldman Sachs har höjt rekommendationen för SAS till neutral, från tidigare köp. Riktkursen höjs till 3:80 kronor, från tidigare 3:56 kronor.

På måndagens agenda står definitivt inköpschefsindex för industrin i euroområdet under januari klockan 10.00, där den preliminära siffran visade en uppgång till 52,0 från 51,6 månaden före.

Från USA kommer privatkonsumtion och privata inkomster för december klockan 14.30, som båda väntas ha ökat med 0,3 procent, bygginvesteringar i december (väntat -0,5 procent) och ISM inköpschefsindex klockan 16.00, som spås ha sjunkit till 55,5 i januari från 55,9 i december.

Obama-administrationen lägger på måndagen också fram sitt förslag till budget för budgetåret 2011, som inleds i oktober.

Senare i veckan finns räntebesked från ECB och Bank of England på torsdag, som båda också väntas lämna styrräntorna oförändrade, på 1,0 respektive 0,5 procent. På fredagen väntas den amerikanska jobbrapporten för januari. Antalet sysselsatta spås ha ökat med 13.000, efter att preliminärt har minskat med 85.000 i december, medan arbetslöshetsnivån spås vara oförändrad på 10,0 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.