Datumen som avgör börsens öde

Sällan har intresset varit så stort inför en rapportomgång som inför den första 2001. Frågorna är många och riskerna för kursfall stora om investerarnas förväntningar inte uppfylls. Ekonomi24 har listat nyckeldatumen du inte får missa.

Hur hårt har företagen drabbats av den vikande konjunkturen? SKF ger svaret 29 januari. Har Ericssons fått kontroll på förlusterna inom terminalverksamheten och hur har försäljningen av 3G-system utvecklats. Siffrorna dimper ned 25 januari. Ska Nokia hålla sin dragning på utsatt datum? I så fall blir det den 30 januari. Flera av bolagen har skruvat ned investerarnas förväntningar genom vinstvarningar under hösten. Allgon, Lindex och IBS rapporterar alla tidigt. Här är de viktigaste rapporterna att hålla ögonen på i januari.

18 januari Allgon (bokslut): Antenntillverkaren vinstvarnade i december. Det sänkte kursen med 12 procent. Budet som amerikanska Remec lagt på Allgon går ut 12 januari. Styrelsen har lovat komma med rekommendation innan dess.

Lindex (första kvartalet): Ett av flera handelsföretag som tvingades vinstvarna pga det milda vädret i december. Förutom resultatet trånar marknaden efter information om bolagets planer på att dra ned nyetableringstakten.

23 januari OM Gruppen (bokslut): Hur hårt har börsnedgången slagit på OM Gruppens resultat? Det är den stora frågan inför rapporten. Kostnaderna för Jiway, den paneuropeiska börsen är ett annat huvudämne.

24 januari IBS (bokslut): Bolagets rapport är en temperaturmätare på utvecklingen för affärssystemföretagen. IBS vinstvarnade i samband med rapporten för tredje kvartalet och justerade då ned sin resultatprognos från 80-130 Mkr till spannet minus 20 Mkr till plus 20 Mkr.

25 januari Doro (bokslut): Komponentbrist och hög dollarkurs fick bolagets resultat, aktien och tidigare VD Claes Bühler på fall. Hur illa ställt är det egentligen? Är en turn-around nära?

Hennes & Mauritz (första kvartalet): Utvecklingen och expansionen i USA lär vara hett stoff i rapporten. Bolaget är en av få klädjättar som inte varnat för att resultatet drabbats av det milda vintervädret.

Skanska (bokslut): Hur klarar sig bolaget i den vikande USA-konjunkturen. Två tredjedelar av orderstocken härrör från USA.

26 januari Ericsson (bokslut): Förlusterna inom terminalerna och införsäljningen av system är det placerarna är intresserade av.

Europolitan (bokslut): Bolaget som bytt namn till Europolitan Vodafone är först ut bland teleoperatörerna. Prispressen och den vikande tillväxten är två huvudnummer. Modul 1 (bokslut): Första IT-konsulten som redovisar resultatet. WM-data har varit ute och flaggat för ljusare tider för IT-konsulterna. Här kommer de första hårda siffrorna från branschen.

29 januari SKF (bokslut): Kullagertillverkaren är känd för att vara en bra konjunkturindikator. Bolagets resultat kommer att sätta stämningen för andra verkstadsaktier.

30 januari Nokia (bokslut): Hur gick julförsäljningen? Har bolaget tagit större marknadsandelar och bibehålls den fantastiska marginalen? Det mest spännande är kanske om bolaget håller fast vid sin utsatta tid för presentation av bokslutet.

SCA (bokslut): Första skogsbolaget ut vilket brukar vara inledningen på en serie spådomar om massapriset. Det är extra spännande i år med den vikande konjunkturen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.