De är Sveriges första fondmiljardärer

Efter det usla börsåret ifjol har bonusarna i mäklarbranschen torkat ihop. Men över de forna toppmäklarna på Brummer & Partners öser det pengar. Bara ifjol drog de via hedgefonderna Zenit och Nektar in 500 Mkr i arvoden, visar nya siffror. Sedan starten 1996 har Patrik Brummer och hans partners blivit miljardärer på sina hedgefonder. Nu vill de locka vanliga småsparare att investera i fondimperiet.

Huvudnumret i Brummer & Partners fondbygge är hedgefonden Zenit som startades vid halvårskiftet 1996. Under fjolåret dystra börsår lyckades Zenit stiga med 16 procent, efter att avgifterna räknats bort. Fonden förvaltade vid årskiftet 13 miljarder kronor.

Zenit tar ut en fast avgift på 0,75 procent per år och ett rörligt arvode på 20 procent av avkastningen över den svenska 3-månadersräntan.

För 2001 innebar det 92 respektive 316 Mkr, totalt 408 Mkr, enligt den färska åresberättelsen.

Även den andra stora fonden, den räntebaserade Nektar, är en kassako. Ifjol steg fonden med 16 procent, samtidigt som 1,5 miljarder strömmade in i nytt kapital. Det gav Brummer & Partner totalt 93 Mkr i arvoden, varav 63 Mkr i rörlig del.

Men 2001 är bara ett i raden av feta år för Brummer & Partners sedan starten. Det var i slutet av 1995 som Patrik Brummer lämnade jobbet som koncernchef på mäklarfirman Alfred Berg för att starta Brummer & Partners tillsammans med kompanjonerna Per Josefsson, Svante Elfving och Erik Mitteregger, båda Alfred Berg, och Peter Thelin då chef för S-E Banken Fonder. Tillsammans äger de runt en femtedel var av moderbolaget Brummer & Partner Kapitalförvaltning AB. Mindre ägare är också Kent Janér, Klaus Jäntti och Kerim Kaskal som lockades över 1998 när Brummer & Partners köpte Nektar-fonden.

Fonden fick en rivstart och steg med närmare 50 procent redan första halvåret. Det gav Brummer & Partners 74 Mkr i förvaltningsarvoden. Sedan har det rullat på, året efter blev det 150 Mkr.

Det hittills bästa året var 1998 då Zenit tog totalt 658 Mkr i arvoden enligt årsredovisningen, varav 624 Mkr i prestationsrelaterat. Ifjol blev det 480 Mkr.

Sammanlagt kommer Brummer & Partner sedan starten ha inkasserat drygt 2,1 miljarder kronor i förvaltarvoden bara i Zenit och Nektar.

Närmare 1,5 miljarder är rörliga arvoden, som i stort sett är vinst för Brummer & Partners.

– De fasta avgifterna täcker i stort sett våra förvaltningskostnader. Överskottet går tillbaka i fonden, säger Brummer & Partners Klaus Jäntti.

Det innebär cirka 300 Mkr vardera för de fem ursprungliga andelsägarna. Eftersom Zenit sedan starten stigit med 500 procent lär de vara goda för miljardbelopp idag, per man.

– Om vi tjänar mycket pengar är det för att våra kunder tjänat mycket pengar. Det är den intellektuellt sett mest hederliga formen av kapitalförvaltning. Vi lever med fonderna, säger Klaus Jäntti.

– Vi tar ju ut någonting först i efterhand när man vet att det gått bra och kunderna är nöjda.

Bland andelsägarna finns en lång rad kända näringslivspersoner med bland annat börschefen Kerstin Hessius.

Patrik Brummer har också successivt utvidgat sitt fondimperium. Vid sidan om Zenit äger Brummer & Partner även riskkapitalbolaget Zodiak som investerar i onoterade teknikbolag. Dessutom äger man 40 procent i hedgefonden Futuris, 45 procent i IT-fonden Manticore och 30 procent i den finska hedgefonden Avenir.

Genomgående för Brummers fonder är att de haft en höga minsta insättningsnivå, vilket begränsat målgruppen till rika privatpersoner och institutioner.

Framgångarna har gjort att trycket varit hårt från vanliga sparare att få investera.

Nu ligger Brummer & Partner i startgroparna för ytterligare en fond, Helios, som ska investera i de olika hedgefonderna och som öppnas för en bredare publik, lägsta insättning är 100 000 kronor. Teckningen avslutas den här veckan.

– Intresset har varit stort. Vi har varit noga med att alla som investerar ska vara medvetna. Men den här produkten är diversifierad och nånting jag skulle kunna rekommendera till min mamma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight