De kan bli Årets bolagsjurist 2019

Från fintech till industri, telekom och skog. Sammanlagt är åtta bolagsjurister nominerade.
De kan bli Årets bolagsjurist 2019 - arets-bolagsjurist-nomineringar-700_binary_6952548.jpg

För sjätte året i rad utses Årets bolagsjurist i ett samarbete mellan Affärsvärlden, Sveriges bolagsjurister och advokatfirman Vinge.

Precis som de senaste åren är priset indelat i tre kategorier: Årets bolagsjurist, Årets deal och Årets rising star.

Bolagsjuristerna som är nominerade har i flera fall varit involverade i några av fjolårets mest spektakulära affärer. Vad gäller Årets bolagsjurist är Oskar Arndt, chefsjurist på Izettle, nominerad. När Paypal kom med sitt sockrade 19,2-miljarders-bud på Izettle fick han i sista stund styra om hela sitt arbete, från en börsnotering till ett jätteförvärv.

Nominerad i samma kategori är även Sofia Berg. Hon är ensam bolagsjurist på Bergvik Skog som just nu genomgår en omfattande fission där tillgångar ska delas ut för sammanlagt 50 miljarder kronor. Hon arbetar därmed med en avveckling av både verksamheten och därmed sig själv i sin roll som bolagsjurist.

En tredje finalist i kategorin Årets bolagsjurist är Natasha Lindstedt på Vattenfall som håller på att ställa om hela sin verksamhet till att bli mer klimatsmart.

Fjolårets affärer skvallrar om vad som är aktuellt inom det svenska näringslivet i stort. Under fjolåret kunde man se att trenden med bolag som splittras håller i sig. Vid sidan av Atlas Copco och Epiroc fanns flera andra liknande exempel. Och en av de nominerade inom kategorin Årets deal är Magnus Lilliehöök på Autoliv som ledde det juridiska arbetet i delningen av företaget i två delar, där Veoneer knoppades av och dubbellistades på New York-börsen och Stockholmsbörsen.

Inom andra branscher pågår sammanslagningar och den andra finalisten i kategorin Årets deal är Stefan Backman på Tele2 som var bakom spakarna i fusionen med Comhem. Gemensamt för de två finalisterna är två otroligt arbetskrävande och intensiva transaktioner – deals. 

Inom kategorin Årets rising star finns Henrik Jonsson på Bygghemma som var med att ta bolaget till börsen. Här finns även Lisa Liljekvist på Storytel som med sina 1,5 år på det First North-listade-bolaget säger att hon inte vill vänja sig vid lägre tempo. Nominerad i kategorin Rising star är också den rekordunge chefsjuristen David Holmström som tog plats i fondkommissionären Mangolds ledningsgrupp efter bara två månader på bolaget.

 

Årets vinnare tillkännages den 3 april 2019. Då kommer även tidningen Affärsvärlden Affärsjuridik ut, där samtliga finalister är intervjuade och alla svenska advokatbyråer är rankade.

 

Här är finalisterna i de olika kategorierna
 

Årets Rising Star

David Holmström, Mangold
Lisa Liljekvist, Storytel
Henrik Jonsson, Bygghemma

Årets Bolagsjurist

Oskar Arndt, iZettle
Sofia Berg, Bergvik Skog
Natasha Lindstedt, Vattenfall

Årets Deal

Stefan Backman, Tele2
Magnus Lilliehöök, Autoliv

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco