De leder uppgången

Efter att ha fallit kraftigt de senaste dagarna återhämtade sig börsen under torsdagen i likhet med övriga Europa-börser. Här är de stora vinnarsektorerna.

Bank och cykliskt som tidigare pressats hårt anförde uppgången.

Vid klockan 12.00 var OMXS30 3,0 procent högre till noteringen 683,3. Omsättningen uppgick till 6,9 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet fallit med 15 procent under de tre senaste handelsdagarna.

Det som lyfte sentimentet i Europahandeln var främst att IBM kom med en preliminär rapport efter stängningen i New York på onsdagen och som visade på ett bättre resultat än väntat, medan försäljningen blev något sämre. IBM upprepade helårsprognosen för resultatet och sade att bolaget räknar med att utvecklingen på tillväxtmarknaden och långsiktiga kontrakt kommer att kompensera det tapp som följer av bank- och finanskrisen. Aktien steg med 5,9 procent i efterhandeln och fick också terminerna för USA-indexen att stiga.

Banksektorn tillhörde en av de bättre branscherna på Stockholmsbörsen med uppgångar för Swedbank A på 6,7 procent till 88:25 kronor, SEB A klättrade 4,7 procent 100:50 kronor, SHB A avancerade 4,6 procent till 146:75 kronor och Nordea ökade 5,0 procent till 73:40 kronor.

Även cykliskt som varit under hård press den senaste tiden vände upp. ABB som tappat över 25 procent sedan en månad tillbaka steg med 5,8 procent till 113:25 kronor. SKF B, som förlorat 15 procent den senaste veckan, ökade 2,8 procent till 74:25 kronor. Alfa Laval klättrade med 5,6 procent till 61:25 kronor.

Råvarusektorn var en annan bransch som utvecklades väl. Boliden som fått se sitt aktievärde att falla med över 80 procent det senaste året lyfte 10,6 procent till 26 kronor. Lundin Mining, som förlorat ungefär lika mycket som Boliden av sitt börsvärde jämfört med ett år tillbaka, handlades upp 7,0 procent till 14:45 kronor. Det något positivare sentimentet på finansmarknaderna har fått upp även metallpriserna på LME under förmiddagen.

PA Resources var 6,8 procent högre till 25 kronor. Bolaget meddelade tidigare på förmiddagen i sin produktionsrapport att produktionen har ökat efter september och ligger nu i det intervall som lämnats i produktionsprognosen.

De bolag som har rysslandsexponering fick också se sina aktier återhämta sig. Aktiehandeln i Ryssland återupptogs på morgonen efter att ha varit stängd sedan onsdagen på grund av kraftiga fall på marknaderna. Uppgången blev dock så kraftig att Micex-börsen från och till stoppade aktiehandeln. Vid 12-tiden var dock handeln igång och Micex Index var 15 procent upp medan RTS steg med 12 procent.

West Siberian Resources och Malka Oil, båda med verksamheten baserad i den ryska oljeindustrin, ökade 2,6 respektive 10 procent. Vostok Gas, som endast har tillgångar i det ryska gasbolaget Gazprom steg med 11,5 procent till 153 kronor.

Bland övriga aktier som hade större rörelser fanns Rezidor som handlades upp 11,4 procent till 18:60 kronor och fick stöd av att Merrill Lynch inledett bevakningen av aktien med rekommendationen köp.

Morphic steg med 7,4 procent till 2:63 kronor efter att bolaget fått en order på ett testprogram för utvärdering och verifiering av bolagets teknologi för höghastighetsformning.

Epicept lyfte 34 procent till 7:10 kronor efter nyheten att EU-kommissionen har gett ett marknadsgodkännande för bolagets preparat Ceplene för behandling av AML. Godkännandet öppnar för att Ceplene ska kunna säljas i 27 EU-länder samt Island, Lichtenstein och Norge.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG