De skriker efter personal

Det i särklass största hotet för den svenska konsultbranschen är brist på kompetent arbetskraft. Det visar en gallup som presenteras i Affärsvärldens färska Konsultguide. Så sent som i fjol upplevdes både konjunktur och prispress som större hot.

De senaste årens starka konjunktur har äntligen gjort avtryck på konsultmarknaden. De tunga åren 2001-2003 är ett minne blott. Årets granskning visar att alla branscher som är med i Konsultguidens undersökning ökade sina intäkter under förra året. Det har inte hänt sedan it-boomens glada dagar.

Förhoppningarna är också högt uppskruvade om att de kommande åren kommer att innebära ännu fler lukrativa uppdrag. Det råder dock fortfarande en stark prispress på marknaden, men inte lika stor som för ett par år sedan. Intäkterna förväntas fortsätta att öka under 2006, i alla fall om man får tro konsulterna själva. Fler än 400 företag har besvarat vår enkät om framtidsutsikterna för konsultfirmorna. Över 90 procent av konsulterna räknar med ökande intäkter. Två tredjedelar av de tillfrågade tror att tillväxttalen till och med kommer att bli tvåsiffriga.

Inte nog med att uppdragen blir fler. De genererar även goda vinster. Konsulterna har under det senaste året lyckats få allt bättre betalt för sina tjänster. Krisåren 2001-2003 kämpade många företag med sin beläggning och flera var tvungna att säga upp övertalig personal eller, ännu värre, gå i konkurs. Krisen kostade pengar och slog hårt mot företagsvinsterna. Nu har dessa kostnader försvunnit. Det visar sig i att elva av tolv branscher har marginaler på fem procent eller bättre. Endast uthyrningsbolagen har en sämre siffra, två procent. Den ska dock sättas i relation till att bemanningsbranschen är en volymbransch. Även två procent blir pengar när branschen omsätter 12 miljarder kronor.

Det råder stor optimism om att vinsterna kommer att skjuta i höjden de kommande åren. Över hälften av de tillfrågade räknar med att vinsterna kommer att öka med mer än 10 procent. Som alltid ska dessa utsagor betraktas med en aning skepsis. Prognoser är ofta alltför optimistiska. Men trenden är klar, konsulterna får mer att göra de närmaste åren. Det är dock långt kvar till den fantastiska uppgången som skedde runt millennieskiftet, då tillväxttal på 20-30 procent inte var en ovanlig syn.

Ett annat tecken på att affärerna tagit fart är att fyra av tio företag ser brist på kompetent personal som det största hotet mot fortsatt tillväxt. Det finns ett uppdämt behov av nyanställningar i många branscher. Personalchefer och vd:ar befarar att det kommer bli huggsexa om kompetent personal och att det kan komma att begränsa företagens förmåga att växa.

Konsultmarknaden är relativt stor i Sverige. Inte mindre än 125 000 personer går varje dag till jobbet på något av de 540 företag som är med i Konsultguiden. Tillsammans omsätter alla dessa människor 137 miljarder kronor. Ägarna kan räkna med ungefär 7,5 miljarder kronor i vinst under förra året. Största företagen finns bland it- och teknikkonsulterna. Det börjar dock dyka upp jättar även inom bemanning och i revisionsbranschen. Bästa tillväxten lyckades de sargade managementkonsulterna med under fjolåret.

Branschens genomsnittliga intäkter ökade med 15 procent. Det skall i sammanhanget sägas att dagens nivåer är låga i jämförelse med åren runt millennieskiftet. Det är första gången på fyra år som branschen har en tillväxt att tala om. Allra värst har ökenvandringen varit för de mindre firmorna. Det har inte hört till ovanligheterna att intäkterna har minskat med 30-50 procent under krisåren.

Det snurrar allt snabbare på jobbmarknaden. Det gynnar huvudjägarna som får mer att g��ra. Om man räknar bort de renodlade outplacementföretagen så ökar rekryteringsföretagen sina intäkter med cirka 25 procent. Dagens högkonjunktur medför både att företagen vill anställa och att de anställda är mer benägna att byta jobb.

Ett bevis på att bemanningsföretagen går för högtryck är Manpowers febrila jakt på personal. Den 21 september invaderade Manpowers personal gator och torg under parollen ”Huvudjakten” på 40 svenska orter, på jakt efter 10 000 nya medarbetare.

Även Poolia märker av att det finns en viss brist på folk. Bemanningsbranschen växte med 13 procent under 2005. Med en ny regering är förhoppningarna högt ställda på ännu bättre tider. Enda orosmolnet är just bristen på kompetent personal. En bransch som brottas med uteblivna vinster och minskade intäkter de senaste åren är it-konsulterna.

Men sett till hela it-branschen var 2005 ett bra år med en genomsnittlig tillväxt som var lika stor som bemanningsföretagens, 13 procent. Efterfrågan har återkommit, men samtidigt hålls tillväxten tillbaka av prispress och försiktiga kunder. De konsulter som tjänade mest pengar förra året var revisionsbolagen. Framför allt regelverk som Sarbanes Oxley Act och nationella bolagskoder har tvingat kunderna att öka sin finansiella kontroll markant. För varje omsatt krona förmådde revisionsbyråerna tjäna mer än en tiondel i ren vinst. Den genomsnittliga vinstmarginalen i branschen var 13 procent.

Kompetensbrist största hotet

Största hotet mot tillväxt för er bransch?
Procent, (fjolårets resultat inom parentes)

Tillgång på riskkapital 0 (1)

Inhemsk konkurrens 2 (5)

Ingen tillväxt i branschen 3 (11)

Skatteregler/inkomstskatt 5 (3)

Utländsk konkurrens 9 (6)

Annat 13 (10)

Konjunkturen 14 (32)

Prispress 15 (17)

Brist på kompetent personal 39 (15)

Källa: Gallup i Konsultguiden 2006, mer än 400 svarande av cirka 1 500 konsultföretag i enkäten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.