De slåss mot klockan

60 procent av börsens it-bolag blöder, visar Affärsvärldens granskning. Misslyckade nedbantningar och utmattade aktieägare kommer att sänka en del av bolagen det närmaste året. För de flesta är det en kamp mot konjunkturklockan.

Av de det 90-tal it-företag som finns kvar på börsen har drygt 60 procent negativa kassaflöden. Det är en förskräckande siffra med tanke på det tuffa klimat som råder på både it-marknaden och börsen.

Men skillnaden mot för några år sedan är stor. I dag är det mycket av en krislista, då var många av bolagen längst upp på listan stora framtidshopp med ofta skyhöga värderingar på börsen.

Enligt Affärsvärldens genomgång så har 23 bolag en kassa som räcker i mindre än ett år om dräneringen av kapital fortsätter i samma takt som under det första kvartalet. Den svaga efterfrågan i it-branschen och lågkonjunkturen har satt sina spår. Många bolag har negativa kassaflöden på grund av dels en rörelse som inte går runt men också kostnader för nedbantningar och omstruktureringar ovan på det.

I bolag som Modul 1, Viking Telecom, Framfab, Resco och Icon fortgår arbetet med att dra ned kostnadsmassan och nå lönsamhet och positiva kassaflöden. Samma sak gäller för Aspiro men där är man också inblandad i en konsolidering av sin bransch. För alla bolagen gäller att man kan tvingas be om pengar från aktieägarna om man inte hinner få ner kostnaderna i tid innan kassan sinat.

För Getupdated som toppar listan är situationen akut. Kassaflödet uppges vara svagt men samtidigt är kassan i princip tom. För ägarna gäller det att återigen bedöma chanserna till långsiktig framgång.

Anoto stod i den situationen nyligen men fick in en del pengar i en nyemission. Men lanseringen av företagets “chatpen” går trögt och drar mycket resurser även om en del framgångar i form av samarbetsavtal nåtts. Anoto ska nå positivt kassaflöde mot slutet av året, bland annat genom besparingar. Har vi hört det förut? Bli inte förvånad om Anoto i stället presenterar ännu en nyemission mot slutet av året.

Tre andra företag med mindre än året kvar hänger också löst. Smarteq, Strand och Array har sannolikt kommit till vägs ände och det som återstår kan vara att försöka krama ur det värde som börsplatsen eventuellt kan ha. Array har redan inlett den processen efter att ha gjort sig av med de flesta av sina tillgångar. Smarteq ska presentera en lösning inom kort som ska sänka kostnaderna. Frågan är om det kan göras i tid.

Med på listan finns också en del bolag som fortfarande spenderar pengar på utveckling och att bygga upp organisationen för expansion. Bland de tidigare så högt värderade nätverksbolagen finns Switchcore och Net Insight kvar. Båda har lyckats trotsa tyngdlagen förvånansvärt länge och Switchcore gjorde nyligen en nyemission medan Net Insight har en på gång.

Netrevelation sitter också och filar på en konvertibelemission för att finansiera en expansion.
Ett bolag som inte finns med på listan den här gången är Ericsson. Första kvartalet lyckades Sveriges största it-företag få ihop ett positivt kassaflöde om 2,5 miljarder trots fortsatta förluster. Men att Ericsson gör en comeback på listan ska man nog ändå räkna med och det är heller inte uteslutet med ännu en nyemission för att fylla på kassan.

Bland positiva förflyttningar i listan kan nämnas Glocalnet och Multiq. Med hjälp av strukturaffärer och strategiändringar har de överbevisat diverse olyckskorpar (inklusive Affärsvärlden) och båda visade positiva kassaflöden det första kvartalet. Sedan dess har Multiq dessutom fått sin största order hittills.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.