Deloitte siktar mot stjärnorna

Hans Pihl, vd på revisionsbyrån Deloitte, Sveriges fjärde största byrå, har målsättningen att bli etta i branschen. Vägen dit går via mångfald och nya karriärsmöjligheter för de anställda. Läs om hur han ska lyckas.

Vad tror du om 2007?
– Jag tror att 2007 kommer bli ännu starkare än 2006. Efterfrågan på våra tjänster kommer att öka, inte bara inom revision utan även inom skatt, konsultation och finansiell rådgivning. Alla fyra affärsområden har visat god tillväxt och jag är övertygad om att 2007 och 2008 kommer bli bra år.

Är det något affärsområde som går särskilt bra?
– Procentuellt skulle jag säga att konsultsidan är den som haft största uppsvinget. Det handlar om allt ifrån strategic management till implementering av informationssystem och supply chain management. Vi hjälper våra kunder med att effektivisera tjänsteprocessen och arbetar mycket med logistikfrågor. I den hårda globala konkurrensen vi lever i idag är det viktigt att hela kedjan är snabb och effektiv.

– Efter en period av lågkonjunktur, med personalneddragningar och kostnadsbesparingar, är många svenska organisationer idag väldigt slimmade. När vi nu är mitt i en högkonjunktur har många företag inte riktigt alla resurser i de egna bolagen och därför går våra konsulttjänster bra.

Hur ser ni på konkurrensen?
– Vi är det minsta företaget av de fyra största i branschen som man brukar kalla för “The Big 4” (Öhrlings PWC, KPMG, Ernst&Young, Deloitte). För de noterade bolagen är vår marknadsandel runt 15 procent och vår strävan är att öka den andelen (PWC har 35 procent, KPMG har 30 och Ernst&Young 20). Där har vi faktiskt varit hyggligt framgångsrika de senaste åren.
– Basen i vår verksamhet är middle market. Där ser vi en ny trend, även mindre bolag har idag en betydligt större global syn och många bedriver verksamhet även utanför landets gränser. Detta leder till ett större behov av ett bolag som vårt som har globala nätverk och det är en viktig konkurrensfördel.

Det talas mycket om hållbarhetsutveckling och revision av andra delar i företagen än bara de finansiella. Ser ni en potential i det rent affärsmässigt?
– Företagens påverkan på miljön är en fråga som har funnits länge men som har blivit än mer aktuell idag. Tyvärr är det fortfarande en väldigt liten del av vår verksamhet men jag hoppas att den blir större. Jag är övertygad om att fokus på företagens sociala ansvar kommer att öka i framtiden men inte av den kalibern att det kommer att bli väldigt mycket mer för oss de närmaste åren.

Vilka blir de stora frågorna för Deloitte? Ser du några mörka moln?
– Vi lever i en hård konkurrensvärld. Ständig förbättring är en förutsättning för att bli mer kända på marknaden. Vår vision är att bli nummer ett i Sverige och det ska vi göra genom att leverera de bästa tjänsterna med de bästa medarbetarna, det finns inga genvägar. Det är ett högt uppställt mål och det kommer att ta ett par år. Vi brukar säga att vi vill gå från “good to great”. Idag är vi lite bättre än good men visst är det en bit kvar till great.

Hur ska ni lyckas?
– Det här är en kunskapsbransch och då gäller det att kunna erbjuda bra karriärmöjligheter. Det handlar om att ge våra anställda nya utmaningar och möjligheter, inte bara en bra lön. De senaste åren har vi jobbat mycket med att försöka öka vår mångfald i firman. Branschen är reglerad och det är många gånger svårt att få jobb med utländsk examen som inte är anpassad till svenska förhållanden. Många med invandrarbakgrund kommit ut i arbetslivet och vi är väldigt glada om de vill komma till oss. Det är en stark konkurrenskraft och det är viktigt med nya idéer och tankar. Förra veckan blev vi utsedda till den bästa arbetsgivaren i branschen av karriärnätverket Nova 100 och här hoppas vi fortsätta vara framgångsrika.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.