Den mest skadliga skattemiljarden
När regeringen nu ser ett växande utrymme för skattesänkningarär det en skatt som tycks ha fallit bort från diskussionen,nämligen förmögenhetsskatten, som annars även vänsterpartietsskattepolitiker har kunnat tänka sig att sänka eller avskaffa.Syftet med förmögenhetsskatten är väl i första hand att den skabidra till ökad utjämning. Men denna effekt är sannolikt mycketliten. De beskattningsbara förmögenheterna avspeglar inte denverkliga förmögenhetsfördelningen, Det är till exempel baraomkring 2-3 procent av aktierna på Stockholmsbörsen som ärföremål för förmögenhetsskatt. Av hushållens totala förmögenheti fastigheter, aktier, fondandelar och bankmedel är denbeskattade andelen 10-15 procent.
Negativt för samhället
I förmögenhetsskatten nns ett grundavdrag på 900.000 kronor. Mendetta är knappast huvudorsaken till att en så liten del avförmögenhetsvärdet beskattas. Förmögenhetsskatten kan nog sägasvara vår mest orättvisa och godtyckliga skatt, åtminstonekapitalägare emellan. Har man eget hem och därtill en sparadslant blir det ofta förmögenhetskatt medan de esta miljardärer,som bekant, slipper undan.Samtidigt har skatten starkt negativa samhällsekonomiskaeffekter. Detta har staten också erkänt genom att göraundantagen vanligare än regeln, bland annat för att kapitalägareoch entreprenörer inte ska ytta utomlands. Hade vi inte haftundantag för arbetande kapital, ett egendomligt uttryck, skullevi ha haft betydligt färre expanderande mindre och medelstoraföretag i landet eftersom ägarna i många fall skulle ha tvingatsatt successivt sälja av för att klara skatten.Eftersom undantagen är så många och stora är statens inkomst avförmögenhetsskatten tämligen blygsam, totalt 6 miljarder kronori år, eller en halv procent av de offentliga inkomsterna. Menför dem som drabbas känns nog skatten, som är 1,5 procent avförmögenheten, inte blygsam.Av en i dag vanlig obligationsränta på 4 procent betyderskatten, som är 1,5 procent av kapitalet, 37,5 procent avavkastningen. Till detta kommer den vanliga kapitalskatten på 30procent. Det är därför svårt att påstå att beskattningen avkapital och arbete är likformig, som sades vara avsikten i 1990års skattereform. Att förmögenheter beskattas hårdare än vad somtidigare var avsikten beror på att inationen blivit oväntat lågoch att räntorna anpassats till detta. Med inationsräntor på 10procent skulle förmögenhetsskatten motsvara blygsammare 12procent av avkastningen.För vanliga bankräntor blir förmögenhetsskatten ochkapitalskatten tillsammans nästan alltid mer än hundra procent.Den som har en förmögenhet över 900.000 kronor (kanske en villa)tvingas alltså betala för att ha pengar på banken. Ändå tarstaten in så mycket som en fjärdedel av förmögenhetsskatten justpå banksparande. Folk måste ju ha en del pengar på banken försina transaktioner.Från egna hem kommer drygt en tredjedel av statens intäkter avförmögenhetsskatten. Det är ofta just ägandet av en villa somgör att en familj hamnar över gränsen för förmögenhetsskatten(däremot är bostadsrätter skattefria, ett av många undantag).1996 var det 460.000 personer som debiterades förmögenhetsskatt.I dag torde antalet överstiga en halv miljon.
En skadlig miljard
Egentligen är bara drygt hälften av dem förmögna. Förförmögenheter tillämpas nämligen sambeskattning. Om makarnatillsammans har mer än 900.000 kronor måste båda betala skatt, iproportion till sin andel av den gemensamma förmögenheten. Dettagäller även om den ena maken har helt blygsamma tillgångar.1996 hänfördes 17 procent av förmögenhetsskatten till aktier.Det betyder i år omkring 1 miljard kronor, som iskattesammanhang måste sägas vara ett obetydligt belopp (entusendel av skatteintäkterna). En reform av förmögenhetsskattenkunde kanske börja med att alla aktier, inte bara de på O- ochOTC-listan, blev skattebefriade. Detta skulle öka de svenskahushållens ägande i storföretagen, undanröja en hel del skadligsnedvridning i placering av kapital och minska kapitalykten. Detsistnämnda skulle i sin tur kunna öka skatteunderlaget och merän kompensera den miljard som går förlorad.
Monstruöst godtycke
Det nns skäl att slopa förmögenhetsskatten helt och hållet.Sverige är ett av få länder som har kvar förmögenhetsskatten.Den monstruösa godtyckligheten skapar misstro mot skattesystemetoch lockar till laglig och olaglig skatteplanering, ykt tillutlandet och säkert mycket småfusk i deklarationen. Det vanligatipset att det är lönsamt att amortera av sina huslån gällertill exempel inte dem som drabbats av förmögenhetsskatt(eftersom huslån minskar den beskattningsbara förmögenheten).Men samhällsekonomiskt sett vållar ändå skatten på bankmedel ochvillor mindre skada. Därför borde man åtminstone börja medaktiebeskattningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.