”Det blev dubbelfel”

Swedbank kritiseras för valet av EY som extern granskare efter Affärsvärldens avslöjande om att revisionsfirman självt granskas efter penningtvättsskandalen i Danske Bank. ”Jag förutsätter att de ser till att deras granskning sker på opartisk grund”, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund.

Efter penningtvättsskandalen i Danske Bank granskas bankens revisorer, EY, av Danmarks statliga myndighet Erhvervsstyrelsen.

Danske Bank har nämligen i en intern rapport skrivit att det kan ”ha skett en överträdelse av penningtvättslagen och revisionslagen i samband med bankens externa revision.”

Det innebär att revisionsfirman som ska granska Swedbanks eventuella inblandning i penningtvätt, EY, självt riskerar kritik för att ha brutit mot penningtvättslagen och revisionslagen.

Efter avslöjandet kritiseras Swedbank för valet av granskare.

– Det blev dubbelfel. Det var ogenomtänkt av Swedbank att välja någon som granskas. Sedan – utifrån det jag vet – anser jag att EY borde ha tackat nej till uppdraget av samma anledning, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna och ansvarig för bolagsbevakningen.

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelar via mejl att han förväntar sig en oberoende utredning.

– För Swedbanks egen skull så hoppas jag att de själva lägger alla kort på bordet och jag förutsätter att de ser till att deras granskning sker på opartisk grund. Det är avgörande om de ska kunna återupprätta sitt förtroende.

Per Bolund ser allvarligt på det som framkommit i Uppdrag Granskning.

– Det här handlar om så pass allvarliga anklagelser att vi från regeringens sida aldrig kommer att nöja oss med bankens egen granskning, oavsett vem som gör den. Finansinspektionen inleder nu en utredning av Swedbank, säger han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.