Laddar

Det blir inget Basel 4

Centralbankirer och chefer för tillsynsmyndigheter har indikerat att de inte avser höja de övergripande kapitalkraven i betydande grad i banksektorn. Det uppger Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi i sitt anförande inför Europaparlamentet på måndagseftermiddagen.

“Så inget Basel 4”, säger han i ett tillägg till sitt skriftliga anförande, rapporterar Dow Jones Newswires.

Baselkommittén har enligt Draghi noterat att betydande framsteg har gjorts i riktning mot att slutföra reformerna efter finanskrisen och att de återstående delarna av den regulatoriska reformagendan för globala banker är på väg att slutföras.

“Förtydligandet av dessa delar kommer att tillhandahålla regulatorisk säkerhet när det gäller stabiliteten hos det framtida ramverket. Detta kommer att stödja banksektorns förmåga att utarbeta långsiktiga och hållbara affärsplaner för framtiden”, resonerar Draghi.

Enligt ECB-chefen har den senaste tidens kursfall för bankaktier förstärkts av synen att banker kan behöva göra mer när de gäller anpassningar av sina affärsmodeller till en miljö med lägre ekonomisk tillväxt och lägre räntor samt till det förstärka regulatoriska ramverket i spåren av finanskrisen.

“Vi måste dock uppmärksamma att de regulatoriska förändringarna sedan krisen inleddes har lagt grunden för att varaktigt förstärka motståndskraften, inte bara hos enskilda institutioner, utan även hos det finansiella systemet som helhet. Banker har byggt högre och mer högkvalitativa kapitalbuffertar, minskat skuldsättningen och förbättrat sina upplåningsprofiler”, framhåller Draghi i talet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.