”Det dröjer fortsatt en tid”

Telias styrelseordförande Marie Ehrling kan lägga mutskandalen bakom sig. Nu behöver hon göra en nordisk strukturaffär och sälja verksamheterna i Eurasien för att få fart på aktiekursen.– Det finns intressenter, men det tar tid. Längre än vi räknade med, säger hon.

I december 2012 befinner sig den svensk-finländska telekomjätten Telia Sonera mitt i stormens öga. SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att bolagets representanter betalat ut motsvarande 2,2 miljarder kronor till Gibraltar-bolaget Takilant för uzbekiska 3g-, ip- och 1 800-megahertz-licenser. Problemet är bara att Takilant ägs av den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimov. Den utbetalda summan är inte en ersättning, utan en muta. Samtidigt står det klart att bolaget samarbetat med regimerna i en rad korrupta och auktoritära stater när man etablerat sig i Centralasien och Östeuropa. Affärerna har gjorts 2007 och 2008, men Telias samröre med regimerna har pågått sedan dess.

Den dåvarande vd:n Lars Nyberg och styrelsens ordförande Anders Narvinger till­sätter en utredning som ska klarlägga om ­företagets representanter begått olaglig­heter och brutit mot interna regelverk. ­Advokat Biörn Riese från Mannheimer Swartling ges i uppdrag att rota fram och lägga korten på borden. Ett par månader senare kan Riese och hans kolleger konstatera att det visserligen inte finns säkra bevis för att brott har begåtts – men kan heller inte utesluta det. Ledning och styrelse har antingen haft dålig koll eller givit sitt medgivande. Nyberg avgår och styrelseleda­möterna tvingas bort, en efter en. Krisen blir inte direkt bättre av en urusel mediehantering där informationsdirektören och högsta ­chefen ömsom lägger locket på, ömsom skyller på tidigare bolagsledningar. Medierna fortsätter att avslöja nya detaljer kring Telia Soneras hisnande affärer i Centralasien och bolaget står utan såväl ledning som styrelse.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG