Börsnotering
”Det har varit en sur marknad – men nu måste IPO-fönstret öppna”
2023 var en minst sagt brutal nedgång på IPO-marknaden i Sverige. Så länge som IPO-fönstret mer eller mindre varit stängt har inte skett på hela 2000-talet.
I Sverige gjordes 3 börsnoteringar under 2023 till ett värde av 216 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor. Det är en klar nedgång jämfört med 2022 då 30 IPO:s gjordes till ett värde av 541 miljoner dollar, visar siffror från LSEG Workspace.
”Sett ur ett historiskt perspektiv har det under 2022 och 2023 varit en väldigt sur marknad. Varken bolag eller rådgivare har velat initiera processer, med få undantag”, säger Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie.
”Rent statistiskt så talar allt för att IPO-fönstret ”måste” öppna under 2024. Det är klart att det är en lite opportunistisk syn, men den underbyggs bland annat av att det har initierats en del pre-IPO-processer där bolag reser kapital inför en kommande börsnotering. Sen om själva noteringen sker under 2024 eller senare är lite oklart. Även Private Equity-fonder har, direkt eller indirekt, börjat förbereda portföljbolag för att initiera noteringsprocesser”, säger han.
Men det finns positiva signaler i marknaden, i form av att rådgivningsmandat upphandlas och att flera processer gör sig reda för att trycka på knappen.
”Sätter vi örat mot rälsen i dagsläget så är det fortfarande en stor backlog, det vill säga ett flertal avbrutna noteringsprocesser som förhoppningsvis kan återupptas. Vi tror fortfarande inte att det kommer att vara många noteringar innan sommaren men likväl kommer bolag att göra sig redo för att efter sommaren kunna noteras”, säger Joakim Falkner och fortsätter:
”De bolag som då börsnoteras kommer att vara rejält genomlysta. Samtliga aktörer på marknaden och inte minst investerare vill förstås undvika risken med kraftiga kursnedgångar, vilket tyvärr vissa bolag har genomlidit efter noteringsyran 2021.”
Kan inte finlira
Någon som däremot tror att de flesta börsnoteringarna kommer äga rum i närtid är Eirik Winter, Nordenchef på franska investmentbanken BNP Paribas. Han menar att det amerikanska presidentvalet i november är “the gorilla in the room” som skapar osäkerhet på marknaden.
Vad gäller IPO-fönstret menar Eirik Winter att det kommer vara öppet främst under första halvan 2024.
”Det är öppet till amerikanska presidentvalet börjar sprida oro. Jag tror inte man ska sitta och finlira på sista kronan eller euron, när marknaden är öppen ska man göra saker när man får relativt bra värderingar”, säger han och fortsätter:
”Det kommer bli otroligt aktivt första halvåret. Donald Trump är oförutsägbar och det är den osäkerheten folk vill undvika.”
Behövs starka kassaflöden
Men vilka bolag kan då tänkas ta sig till börsen? Rusta är ett av få bolag som lyckades göra en notering under 2023. Joakim Falkner menar att bolaget hade bra förutsättningar för att ringa i IPO-klockan.
”Det är ett starkt bolag som inte gjorde någon nyemission i samband med noteringen utan det var bara existerande aktier som såldes. Rusta är lönsamma med ett positivt kassaflöde”, säger han, något som i denna volatila marknad attraherar investerare utifrån ett låg risk-perspektiv.
Joakim Falkner lyfter fram att bolag både inom biotech och medtech har varit starka noteringskandidater på den svenska marknaden och att den sektorn också i fortsättningen förhoppningsvis kommer att ha ett starkt noteringsmässigt fotfäste men det är klart att lönsamhet på kort sikt kommer att vara viktigt.
”Kassaflödespositiva bolag är förstås ett vägvinnande koncept i den här marknaden även om jag inte kan låta bli att nämna den starkt lysande stjärnan BioArctic som ett bolag som ändå gjort det fantastiskt bra”, säger Joakim Falkner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.