Det kan vara skönt att slippa börsen
Med anledning av dagens tragiska olycka med M/S Estonia kan Nordström & Thulin meddela att försäkringar täcker förlusten av fartyget samt eventuella skadeståndskrav”.
Pressmeddelandet, som skickades ut bara några timmar efter att över 800 människor hade mist livet i färjekatastrofen på Östersjön, har beskrivits som en av de största informationstabbarna i historien.
Men bakom det kallhamrade budskapet låg plikten att uppfylla informationskraven för börsnoterade bolag. Om inte Nordström & Thulin omedelbart hade bekräftat att färjan var försäkrad skulle aktien ha stoppats på börsen.
Problem med den absoluta informationsplikten är en orsak till att allt fler företag i dag diskuterar värdet av att vara börsnoterad. Kvartalshetsen är en annan. Men också att kostnaderna för att vara noterad accelererar, framför allt internationellt.
– Att leva upp till kraven på kontroll blir allt dyrare. Jag vet att flera svenska koncerner just nu funderar på att lämna både London och Nasdaq, berättar Sven-Erik Sjöstrand, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Vilka det är kan jag inte säga eftersom jag fått informationen i förtroende.
I Sverige har kombinationen av låga värderingar och välfyllda kassor hos riskkapitalbolag och industribolag lett till en utköpsvåg från börsen under det senaste året.
För en vd är det ingen större skillnad på att leda ett noterat eller onoterat bolag – i teorin. Ansvaret för kapitalet och de anställda är i princip detsamma.
– Men i praktiken kan skillnaden i ansvarsupplevelse vara dramatisk. Som vd för ett börsnoterat bolag bär du ditt ansvar synligt och allt du gör skärskådas av media, av analytiker och aktieägare, konstaterar Sven-Erik Sjöstrand.
För Katarina Mellström, tidigare vd på Mandator, numera Fujitsu Services Sverige, har vardagen på många sätt förändrats sedan bolaget köptes ut i fjol.
– Att vi är ett onoterat bolag präglar hela vår filosofi. När vi inte behöver rusa runt med orderblocket i handen och jaga order, för att de ska komma in i våra böcker på rätt sida om varje kvartal. Vi kan satsa mer på långsiktiga kundrelationer.
Hon upplever också att det har blivit lättare att involvera och engagera personalen som chef för ett onoterat bolag.
– Vi kan vara mycket mer öppna och prata mer om siffror och affärer. Tidigare behövde vi vara mer försiktiga, eftersom informationen kunde vara kursdrivande för Mandator.
Nackdelen är att själva tävlingsmomentet har försvunnit.
– Som tävlingsmänniska tyckte jag det var jättekul att kolla aktiekursen varje dag. För mig var det en positiv drivkraft.
Christel Armstrong Darvik, tidigare vd på noterade Tornet och i dag vd på onoterade Stena Fastigheter, konstaterar att ett noterat bolag får mer uppmärksamhet.
Kan man hantera publiciteten så är den en klar fördel, eftersom den gör det möjligt att bygga varumärke på ett bra sätt.
Dessutom är stjärnglansen lite större på ett noterat bolag.
– Marknaden tycker nog det är lite mer välmeriterande att vara börs-vd. Du får en extra guldstjärna – även om du i praktiken gör samma jobb som vd för ett onoterat bolag.
Men i övrigt tycker hon att fördelarna med att vara onoterad klart överväger.
– Ja, förutsatt att du jobbar i ett stabilt bolag, som inte behöver söka finansiering, så har du betydligt större chanser att driva bolaget på ett bra sätt och ha det långsiktiga perspektivet med dig.
På Tornet ägnade hon mycket kraft åt rapportering och lönsamhet för stunden. På Stena kan hon lättare ta en kortsiktig förlust, för att på längre sikt kunna utveckla bolaget bättre.
På ett börsnoterat bolag går aktieägarnas önskan om aktieutdelning ibland före bolagets bästa. Då uppstår en konflikt som är jobbig att hantera.
Hon ser också en stor skillnad på beslutsprocessen när en affärsmöjlighet dyker upp.
I ett börsnoterat bolag är det svårare att skramla fram styrelsen och få ett beslut på plats. I ett familjeägt bolag är ofta färre personer inblandade och processen går snabbare. Å andra sidan måste man ha samma syn på bolaget, annars blir det omöjligt att jobba tillsammans.
Ser du en risk att man slappar till som vd på ett onoterat bolag?
– Det beror förstås på vilken ägare du har. Med en ointresserad ägare är den risken stor. Men samma sak kan inträffa om spridningen av aktieägare är stor. Skillnaden är förstås att medias fokus gör det svårare att slappna av. I ett onoterat bolag finns det ingen som bevakar dig.
Lennart Evrell, först vd på Munters (noterat), sedan på Sapa (onoterat) och nu på Boliden (noterat igen), tycker att han har större chans att bestämma själv på ett noterat bolag.
– På ett noterat bolag har man ett större självbestämmande och egna finansieringsmöjligheter, säger han.
– En vd på ett onoterat dotterbolag riskerar att bli beroende av ett annat företag och dettas företagskultur. En vd som gillar att bygga upp en företagskultur får inte så roligt om den redan är given, tycker Lennart Evrell.
– Dessutom kan ledningen vilja driva interna synergier som inte alltid skapar det största värdet för det onoterade företaget.
Frågan är vad som är bäst när nästa lågkonjunktur drabbar landet. Är det lättare att leda ett noterat eller onoterat bolag?
– Jag tror inte det har så mycket med konjunkturer att göra, säger Sven-Erik Sjöstrand på Handelshögskolan. I högkonjunktur är det lätt att få kapital av nästan alla, både på börsen och genom private equity. I lågkonjunktur finns det inte så mycket pengar någonstans.
– Jag tror inte det spelar någon roll, säger Christel Armstrong Darvik på Stena. Då gäller det att ha ordning på affärerna oavsett om man är noterad eller onoterad. Att ha en bra relation med banken och att ha sett över hur situationen ser ut.
– När man inte kan leva upp till förväntningarna, då är det nog lika jobbigt var man än är. Men kanske är det lite jobbigare när man har en publik, säger Lennart Evrell på Boliden.
YLVA JOHNSON
redaktion@affarsvarlden.se
__________________________________________________________________________
Måsten för en börs-vd
* All kurspåverkande information ska skickas ut i ett pressmeddelande till alla marknadens aktörer, samtidigt.
* Redovisning ska ske i enlighet med IFRS, International Financial Report Standard.
* Resultat ska redovisas varje kvartal.
* Alla beslut som rör aktiekursrelaterade incitament ska tas av bolagsstämma.
* Ett noterat bolag måste ha en vd och minst tre ledamöter i styrelsen. Styrelsen ska utvärdera vd och vd får inte vara ordförande.
* Ersättning till vd och styrelse ska redovisas för var och en.
Källa: OMX Nordic Exchange.
__________________________________________________________________________
Plus och minus med att vara vd på ett onoterat bolag
Katarina Mellström, vd Fujitsu Services Sverige
+ Lägre kostnader.
+ törre möjlighet till långsiktighet.
+ Lättare att engagera personalen.
– Större anonymitet.
– Mindre tävling.
Lennart Evrell, vd Boliden
+ Färre regler.
+ Mindre negativ publicitet.
– En koncernledning kan driva synergier som drabbar företaget.
– Mindre självständighet som dotterbolag.
– Ett oförutsägbart arbetsflöde.
Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter
+ Snabbare beslut.
+ Företagets bästa går alltid först.
+ Större möjligheter till långsiktighet.
– Mindre stjärnglans.
– Mindre publicitet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.