”Det mest positiva med Lupe”
– Det som är mest positivt för aktien är en överraskande stor reservökning vid Lundins brittiska fält, säger Julian Beer, analytiker på SEB Enskilda, till Nyhetsbyrån Direkt.
Lundin Petroleum uppger att reservökningar har bokats för de brittiska fälten, Heather-, Thistle- och Broomfälten som ett resultat av seismisk data och undervattensarbete.
Lundin Petroleum lämnade en uppdaterad produktionsprognos för år 2009 på 35.000 till 42.000 fat per dag, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 40.000 fat per dag.
– Det är ett brett spann och mittpunkten i spannet ligger lägre än den tidigare prognosen. Orsaken till det är kapacitetsbrist på Alvheims FPSO vilket minskar mängden olja som kan gå in i skeppet från Vouland. Detta är negativt för resultatet 2009 men värdemässigt för bolaget är det antagligen positivt för det betyder att reserverna i Alvheim antagligen är större än beräknat”, säger Julian Beer.
Alvheims FPSO, fartyget för produktion, lagring och avlastning, ska ta hand om oljan både från Alvheim-fältet och Vouland.
På den något negativa sidan i dagens informationsflod var beskedet att Lundin Petroleum producerade cirka 31.800 fat olja per dag under 2008 jämfört med prognosen på 32.500 fat per dag.
En intressant fråga som blev obesvarad i tisdagens pressmeddelande var hur mycket av Lundin Petroleums potentiella reserver (contingent resources) i Lunofyndigheten som kan föras över till att bli bevisade och sannolika reserver (2 P-reserver). Resultaten av utvärderingsborrningen vid fältet håller ännu på att analyseras.
– Lundin Petroleum har för tillfället netto 65 miljoner fat contingent resources i Lunofyndigheten. Vi får nu vänta till kapitalmarknadsdagen för att se hur mycket av detta som blir 2 P-reserver. Informationen om Luno i dag ska ses som varken positiv eller negativ, säger Julian Beer.
Lundin Petroleum håller kapitalmarknadsdag den 30 januari.
Lundin Petroleum planerar att investera 215 miljoner dollar i utbyggnadsarbeten och 345 miljoner dollar i investeringar för prospekterings- och utvärderingsarbeten under år 2009. Nivån på investeringarna i utbyggnadsarbeten är som förväntat, enligt Julian Beer, däremot är investeringarna i prospektering något lägre än förväntat.
– Prospekteringsbudgeten kunde ha legat på 400 miljoner dollar enligt det ursprungliga borrprogrammet men de väljer att skjuta på mindre viktiga borrningar till 2010. De är ett pragmatiskt sätt att hantera balansräkningen, kommenterar Julian Beer.
Som alla andra oljeaktier handlas Lundin Petroleum på betydligt lägre nivåer nu jämfört med de senaste åren. Vad är då viktiga faktorer för aktiens utveckling under år 2009?
– Kassaflöde är viktigt för tillfället så en fortsatt bra produktion från Alvheim är mycket viktigt. Det kommer också att vara fokus på prospektering i Ryssland och vid Lunofyndigehten, säger Julian Beer.
Han tillägger att det låga oljepriset också möjliggör rationaliseringar av portföljen, vilket för Lundin Petroleum kan innebära förvärv av fler tillgångar i Norge och försäljning av tillgångar i andra områden.
Lundin Petroleums aktie hade klockan 14.40 stigit med 1,3 procent till 42:70 kronor, samtidigt var OMXS 30 ner med 1,4 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.