Detaljhandlare lyfte Wall Street

New York-börserna steg på onsdagen, med god draghjälp av ett par detaljhandlares rapporter. Fed-protokollet, som offentliggjordes under kvällen, resulterade inte i några större kursrörelser.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,9 procent till 26.203. Det bredare indexet S&P 500 handlades upp 0,8 procent till 2.924, medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 8.020.

Samtliga sektorer avancerade. Bäst gick det för sällanköpsvaror och även tekniksektorn gick starkt.

Fed-protokollet från den 30-31 juli skildrade att den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina är en av de stora anledningarna till den ekonomiska motvinden, enligt flera ledamöter.

”Dagens relativt duvaktiga Fed-protokoll var ungefär i linje med investerares höga förväntningar”, sade Alec Young, analyschef på FTSE Russell, enligt Bloomberg News.

Bland enskilda bolag lyfte detaljhandelskedjan Target drygt 20 procent sedan såväl kvartalsvinst och omsättning varit över förväntan. Sektorkollegan Lowe’s steg samtidigt drygt 10 procent sedan det redovisat en starkare vinstökning än förväntat, jämfört med det andra kvartalet 2018.

I fordonssektorn var Fiat Chrysler 2,9 procent högre i New York sedan italienska tidningen Il Sole 24 Ore skrivit att diskussionerna om en sammanslagning med franska Renault återupptagits.

Boeing och Caterpillar var upp 2,5 respektive 0,9 procent i det positiva handelssentimentet.

I tekniksektorn var Apple upp 1,1 procent, medan chiptillverkarna Broadcom och Nvidia steg runt 2,0-2,5 procent.

Bland dagens förlorare återfanns industrikonglomeratet General Electric, som sjönk 2,6 procent.

USA:s president Donald Trump försvarade det pågående handelskriget mot Kina på onsdagskvällen, samtidigt som han passade på att ge en känga åt sina föregångare.

”Detta är inte mitt handelskrig, det är ett handelskrig som skulle ha ägt rum för länge sedan” sade han till reportrar utanför Vita huset.

På veckans fortsatta makroagenda kommer Fed-chefen Jerome Powells att hålla tal i Jackson Hole på fredag.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 3 punkter till 1,59 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.