”Detta är en förtroendekris”
Börserna i New York hade ett nytt stort fall på torsdagen efter svag makrostatistik och fortsatt oro kring finansbolag och bilindustrin. Investerare flydde till de säkraste värdepappren, vilket drev upp priserna på flera statspapper till de högsta nivåerna på över 35 år. De sålde samtidigt tillgångar på bred front i form av aktier, olja och företags- och fastighetsobligationer. Oljepriset drevs ned till under 50 dollar per fat i New York.
Dow Jones backade 5,6 procent. S&P 500 tappade 6,7 procent och gick därmed under de lägstanivåer från 2002 som kom i spåren av it-kraschen och handlas nu på samma nivåer som våren 1997. Nasdaq Composite sjönk 5,1 procent.
Ytterligare press på börserna kom av att demokratiska kongressledare på torsdagen uppgav att de ansvariga inom USA:s bilindustri har misslyckats kapitalt i försöken att övertyga kongressen eller allmänheten om att 25 miljarder dollar i hjälp från regeringen skulle vara väl använda pengar, och gav industriledarna tolv dagar att komma tillbaka med planer som bevisar motsatsen.
– Detta är en förtroendekris. Marknaden är frustrerad över vad som synes vara en brist på framsteg vad gäller att lösa problemen. Folk har sett ledarna för de tre stora bilföretagen lämna Washington med tomma händer, och det finns frågetecken om när TARP kommer att tränga igenom ekonomin vad gäller att pengar spenderas och varor köps, sade Andy Brooks, chefshandlare, på T Rowe Price till Wall Street Journal.
Efter stängningen i New York redovisade Dell ett resultat som vida översteg förväntningarna medan omsättningen var något lägre än konsensus. Aktien steg med 5,4 procent i efterhandeln.
I Asien inleddes handelsdagen svagt i spåren av nedgångarna på Wall Street, men marknaderna letade sig uppåt och flera av de ledande börserna steg för första gången på fem dagar. Bland annat uppgavs spekulation om ytterligare stimulansåtgärder ligga bakom den positivare stämningen. Nikkei 225 stängde 2,7 procent högre och Hang Seng Index var vid 8.30-tiden 3,2 procent upp.
Wall Street Journal skriver på fredagen att ledande befattningshavare på Citigroup överväger att sälja delar av, eller hela banken och hänvisar till källor. Diskussionerna är i inledningsfasen och innebär inte att Citigroup backar från tidigare besked om att banken har tillräckligt med kapital. Citigroup-aktien backade 26 procent i den ordinarie handeln i New York på torsdagen och är 92 procent ned sedan toppnoteringen i slutet på 2006.
De amerikanska indexterminerna är kraftigt stigande i den tidiga handeln och indikerar uppgångar på kring 3,2 procent för de ledande indexen när handeln i New York inleds i eftermiddag.
För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. Positiva studieresultat med Astrazenecas cancerpreparat Iressa publiceras under fredagen i tidskriften The Lancet.
Tele2 har slutfört sin försäljning av Tele2 Schweiz till TDC Sunrise efter godkännande av den schweiziska konkurrensmyndigheten.
Volvos koncernchef Leif Johansson säger i en intervju i tidningen Handelsblatt att han förutser en konsolideringsvåg inom lastvagnsindustrin och räknar med att Volvo kan vända den nuvarande svåra situationen till en “produktiv tid”.
På fredagens agenda står endast preliminärt inköpschefsindex före euroområdet, klockan 10.00.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.