Deutsche Bank: Gammalt flaggskepp blir aktieägarvänligt
Aktiv förvaltning av aktieportföljen ska öka börsens förtroende för Deutsche Bank, hoppas ledningen, som numera gärna talar om aktieägarvärde.
Deutsche Bank är en av de viktigaste maktbaserna i Tyskland. Det finns flera skäl till detta. Den är av gammalt flaggskeppet bland bankerna i landet och husbank åt en stor del av den tyska industrin.
Banken är en av de största aktieägarna i Tyskland, med stora poster i bolag som motortillverkaren Deutz, byggbolaget Philipp Holzmann, verkstads- och kemikonglomeraten Linde (som nyligen köpte Aga) och Metallgesellschaft. Den största och mest omskrivna posten är bankens ca tolv procent i fordonstillverkaren Daimler-Chrysler, enbart den värd ca 18 miljarder D-mark.
Korsägande
Dessutom har banken ett korsägande med försäkringsbolaget Allianz, vilket är särskilt anmärkningsvärt som detta bolag direkt och indirekt är huvudägaren i konkurrenterna Dresdner Bank och HypoVereinsbank. Bankens starka band med tysk industri är den traditionella bilden av Deutsche Bank. Men banken är numera i hög grad också en internationell bank, en av världens absolut största efter en kraftig utbyggnad i Europa och framför allt en spektakulär satsning för att bygga upp en global investment- och företagsbank. Bland annat köptes brittiska Morgan Grenfell 1989 och nyligen amerikanska Bankers Trust, en affär på nio miljarder dollar (75 miljarder kronor).
Ny mentalitet
Satsningen har kostat mycket pengar och varit långt ifrån problemfri eller okontroversiell, men den har etablerat banken som en av de största investmentbankerna utanför USA. Verksamheten blir allt viktigare och håller på att förändra Deutsche Bank. Samtidigt har det skett en förnyelse av ledningen. Den försöker implantera en ny mentalitet i banken, där lönsamheten står i centrum för en kundorienterad och mer transparent organisation.
Det handlar om att bygga om banken så att den klarar förändrade konkurrensförutsättningar och om att vinna aktiemarknadens förtroende. I tidskriften Euromoneys sammanställning i fjol över de största bankerna hamnade Deutsche Bank först på 18:e plats i världen i börsvärde. Enligt en annan källa låg banken på åttonde plats i Europa 1999.
Ett problem är att lönsamheten inte har kunnat mäta sig med till exempel de brittiska bankernas. Höga kostnader och en överetablerad hemmamarknad är några förklaringar.
Börsens inställning är något som bankledningen uppenbarligen är lyhörd för. Den talar numera gärna om aktieägarvärde och banken har faktiskt lättat en del på sitt aktieinnehav. I höstas såldes exempelvis fem miljoner aktier i Allianz för motsvarande ca 11,8 miljarder kronor. Det är ingen djärv gissning att aktiviteten ökar om reavinstskatten slopas.
Förvaltningen sköts sedan drygt ett år av dotterbolaget DB Investor, som utgör en eget resultatenhet i koncernen. Bolaget fick med sig industriella aktieinnehav till ett värde av över 40 miljarder D-mark, eller uppemot 200 miljarder kronor. När detta skedde motsvarade värdet av innehaven 45 procent av bankens marknadsvärde!
Koncernchefen Rolf Breuer betonade att inrättandet av DB Investor var ett steg på vägen mot att göra bankkoncernen mer transparent och mot att förbättra lönsamheten genom aktiv förvaltning.
“Detta är goda nyheter för våra aktieägare”, underströk han.
Försäljningen av Allianz-aktierna har framhållits av ledningen som ett exempel på den nya aktiva förvaltningspolitiken “i syfte att öka värdet för Deutsche Banks aktieägare”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.