Deutsche Bank klarade stresstest – aktien väntas lyfta

Deutsche Banks USA-enhet får godkänt i Federal Reserves stresstest, ett test där banken misslyckades med att bevisa sig klara effekterna från en finansiell kris under föregående år.

Deutsche Banks pressade vd, Christian Sewing, firade den efterlängtade nyheten från Federal Reserve-testet i ett memo till de anställda på torsdagskvällen.

”Fantastiska nyheter. Framgång i det här momentet var en av nyckelmålsättningarna som vi satte upp för ett år sedan, således ett gigantiskt steg framåt för vår verksamhet i USA och globalt. En stark rörelse i Amerika är grundläggande för våra kunder”, skriver han.

Rent krasst innebär godkänt-betyget att Deutsche Bank nu kommer ha möjlighet att genomföra transaktioner från den amerikanska enheten till moderbanken i Tyskland utan att gå via Fed. Sådana restriktioner har gällt sedan fjolårets underkännande – något som varit en direkt följdverkan av det försvagade kreditbetyg som blivit resultatet av den tyska storbankens nedsvärtade nutidshistoria.

Arbetet med Deutsche Banks omorganisation, tillägnad syftet att tvätta banken ren från upprepade härvor, skandaler och mångåriga förluster, har inkluderat försök att ta ansvar för dess djupa inblandning i det yviga risktagande som föranledde den senaste finanskrisen. Det har dock inte rört sig om engångsföreteelser.

Deutsche har gjort sig ökända inom penningtvätt, affärer med diktatorer, marknadsmanipulation och försvagat kreditvärde som följd av myndighetsutredningar i flera länder. Bland de mer högprofilerade fallen finns Danske Banks penningtvättsskandal, kartellbildning i Australien och flera fall av avancerad och otillåten skatteplanering i Europa. Dessutom synas bankens affärer med Donald Trump i sömmarna av amerikanska myndigheter.

Bankens USA-enhet har det senaste året bantats med 10 procent och ytterligare neddragningar i verksamheten har av källor sagts vara under övervägande, något som dock tillbakavisats av banken.

Federal Reserves stresstest genomförs för att mäta kommersiella bankers duglighet i kapitalplanering, inklusive bland annat aktieåterköp, utdelningar och andra åtgärder ämnade för att verka som en krockkudde vid förluster. Syftet är att förhindra ett skeende där skattebetalares pengar kommer in i bilden för att lösa ut havererade banker likt under finanskrisen 2008-2009.

Även Federal Reserve lovprisade banken på torsdagskvällen. Godkännandet av Danske reflekterar ”signifikanta framsteg i att adressera svagheter i balansräkningen”, skriver Reuters med hänvisning till en hög tjänsteman i centralbanken.

Vid sidan av Deutsche Bank innebar Federal Reserves stresstest bakläxa för schweiziska Credit Suisse, som uppvisade svagheter i sin kapitalplaneringsprocess. Ett nytt försök görs i oktober. Summa summarum lät Federal Reserve meddela att USA:s största banker alla har starka kapitalbalanser och ”i princip samtliga” möter granskningsmyndighetens krav för kapitalplanering. Totalt genomgick 18 banker som anses som systemviktiga för den amerikanska ekonomin stresstestet.

Deutsche Banks aktie var upp 6 procent i den amerikanska efterhandeln på torsdagen. Credit Suisse-aktien backade däremot 3 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.