Deutsche Bank varnar för att stigande inflationen är en tidsinställd bomb

Deutsche Bank varnar för en tidsinställd bomb i globala ekonomin på grund av stigande inflation. Med den varningen sticker investmentbanken ut på Wall Street eftersom de flesta bedömarna, inklusive Federal Reserve, bedömer att den stigande inflationen beror på tillfälliga faktorer.
Deutsche Bank

”Effekterna kan vara förödande, särskilt för de mest utsatta i samhället”, skriver banken i en analys som CNBC tagit del av.

Inflationen kan se ut som ett problem som kommer att försvinna, men som är mer benägen att bestå och leda till en kris under de kommande åren, enligt ekonomerna.

Enligt Deutsche Bank kan det vara ett misstag att fokusera på stimulanser samtidigt som man avfärdar inflationsoron. Ekonomerna uppger att inflationen kommer att återvända, om inte på kort sikt så under 2023 och därefter.

Analysen riktar särskilt fingret mot Federal Reserve och dess nya ramverk där den kommer att tolerera högre inflation för en fullständig och inkluderande återhämtning. Banken hävdar att Fed:s avsikt att inte strama åt policyn förrän inflationen visar en varaktig ökning kommer att få allvarliga effekter.

På inflationsfronten är det dags för nya amerikanska KPI-siffror på torsdag. I förra månaden kom inflationen in betydligt högre än väntat och ledde till börsskakningar.