Didner & Gerge har lyckats

Ett småföretag i Uppsala som lyckas bättre än alla miljardförvaltare i Stockholm. Det låter som en saga – men det är sant.

Sällan har så många läsare ringt och frågat samma sak som när Didner & Gerge strax före jul fick högsta betyg i Fondindikatorn.

– Didner & Gerge, vad är det?

Det korta svaret är: ett svenskt fondbolag som fick tillstånd av finansinspektionen i oktober 1994 och vars enda fond under 1995 och 1996 givit sina andelsägare en avkastning på sammanlagt 107 procent – mer än alla andra Sverigefonder.För att få veta mer besökte Affärsvärlden fondbolaget i slutet på januari och träffade Henrik Didner, 38 år, och Adam Gerge, 33 år. De två äger var sin hälft av bolaget och sköter tillsammans både analys och förvaltning av aktiefonden.

»Vi lärde känna varandra 1989 på företagsekonomiska institutionen vid Uppsala Universitet«, berättar Henrik Didner.

»Vi var båda mycket intresserade av aktier och när jag var klar med min avhandling 1993 bestämde vi oss för att starta eget.«

Den akademiska erfarenheten gjorde att de inte hade några större problem att fylla i en korrekt ansökan till finansinspektionen. S-E-Banken var till skillnad från andra banker tjänstvillig och erbjöd sig att vara förvaringsinstitut åt fonden för maximalt 0,15 procent av fondförmögenheten per år.

»Precis som annat nyföretagande krävdes dessutom ett rejält startkapital, dels att investera i fondbolaget och fonden, dels att leva på under de första åren« säger Adam Gerge.

»Vi hade räknat med att det skulle ta fem år att komma upp i den förvaltningsvolym vi har idag, så vi har varit tvungna att hålla ned kostnaderna. Till exempel har vår lokalhyra bara varit 1.000 kronor per månad.«

Didner & Gerge har fortfarande bara två skrivbord och en antal bokhyllor hos en redovisningsbyrå som drivs av en bekant. Men nu letar de en större, egen lokal. Fondförmögenheten har tack vare framgångarna vuxit från 18 till 115 miljoner kronor på drygt ett år och därmed ger förvaltningsintäkten på 1,2 procent per år nu 115.000 kronor per månad.

1,2 procent är som synes på nästa sida lägre än hos de flesta andra fondföretag. Didner & Gerge konkurrerar alltså inte bara med argumentet att de är skickliga förvaltare.

Tillväxtbolag

Förvaltningen har ända sedan starten varit inriktad på tillväxtbolag, eftersom förvaltarna anser att tillväxt sällan värderas fullt ut av aktiemarknaden.

»Bolagen skall kunna visa upp en god historisk tillväxt, helst utan förvärv. Vi letar inte bara efter branscher som växer (som telekom) utan också efter enskilda bolag (som H&M)«, säger Adam Gerge.

För att begränsa risktagandet investeras dock åtminstone halva fonden i mer stabila bolag, som är rimligt prissatta.

»Däremot är vi mycket försiktiga med att köpa rena förhoppningsbolag«, säger Adam Gerge. »Det räcker inte med förväntningar om en ljus framtid, de anställda måste ha bevisat att de klarar en växande produktion och försäljning.«

»Till exempel innebär det att HL Display är ett av de största innehaven i fonden, men att vi inte kommer att köpa aktier i företag typ Pricer förrän de haft en period med växande försäljning och aktien är rimligt värderad.«

»Vi ägnar oss också väldigt lite åt »timing« av börsen, branscher eller aktier«, säger Henrik Didner. »Det tar för mycket tid i förhållande till mervärdet, om man inte har en medfödd talang att känna trender före alla andra. Istället ringer vi till och besöker företagen.«

»När det gäller tillväxtaktier är vår erfarenhet dessutom att det är lätt att sälja för tidigt. Vi sålde Autoliv redan våren 1995, för tidigt, men sedan hade vi tur att det kom dåliga nyheter så att vi kunde köpa tillbaka aktierna billigt i början av 1996.«

Det är lätt att imponeras av Didner & Gerge. De har lyckats med småföretagande i en bransch med extrema stordriftsfördelar. De har under de senaste två åren lyckats bättre på Stockholmsbörsen än någon annan fondförvaltare. De verkar ha en ödmjuk attityd och verkar vara mycket noga med att hålla sig till det de kan, att analysera börsbolag och värdera aktier.

Tryggheten för andelsägarna är också god, eftersom fonden är svenskregistrerad och förvaras av S-E-Banken.

Den varning som kan vara på sin plats är att inte glömma att framgången för Didner & Gerge till stor del beror på att tillväxtaktier de senaste två åren har utvecklats bättre än Generalindex. Det är inte troligt att tillväxtaktier kommer att göra det varje år framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco