Din guide till börsdagen
Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar sjunkande kurser när handeln i Europa inleds på onsdagen. En vändning ned i USA efter europeisk stängning på tisdagskvällen tynger medan uppgångar i Japan under natten kan begränsa nedgångarna.
Börserna i New York backade på tisdagen efter en volatil handelssession. Oro kring ytterligare kreditrelaterade förluster i finanssektorn och signaler från Federal Reserve om att det kan komma räntehöjningar ledde till en bred utförsäljning av aktier.
Dow Jones handlades upp under den tidiga handeln men slutade ned för tredje dagen i rad genom att tappa 0,8 procent. S&P 500 var 0,6 procent lägre och Nasdaq Composite sjönk med 0,4 procent.
Lehman Brothers pressades sedan Wall Street Journal rapporterat att investmentbanken kan komma ta in ytterligare 4 miljarder dollar i nytt kapital för att stärka upp sin balansräkning. Aktien slutade 9,5 procent ned till den lägsta nivån på nära fem år och har sedan årsskiftet fallit med 53,2 procent.
Det cirkulerade även rykten om att Lehman Brothers skulle ha lånat från Feds diskontofönster men det förnekades senare av investmentbanken som sade att senaste gången de lånat från Feds facilitet var den 16:e april.
Fed-chefen Ben Bernanke överraskade marknaderna i ett tal på tisdagseftermiddagen med att säga att den låga dollarkursen fått inflationen att stiga och att Federal Reserve, tillsammans ned finansdepartementet, noga följer utvecklingen på valutamarknaden.
“De utmaningar som vår ekonomi har mött det senaste året har lett till en viss nedåtpress på växelkursen för dollarn, vilket har bidragit till en ovälkommen stegring i importpriserna och konsumentprisinflationen”, sade han och tillade att Fed är uppmärksamma på effekterna av förändringar i dollarns växelkurs på inflationen och inflationsförväntningarna.
I Asien har det varit en blandad utveckling under natten. Japans Nikkei 225 steg med 1,6 procent med stöd av en svagare yen som lyfte exportbolagen och efter att statistik visat att asiatiska biltillverkare för första gången lyckats sälja fler bilar i USA än de tre största amerikanska biltillverkarna tillsammans. På de kinesiska marknaderna var det däremot nedgångar på oro över att det ska bli hårdare priskontroll för att försöka stävja inflationen.
För svensk del kan Volvo påverkas av att preliminära orderingångssiffror från ACT Research visat att nettoorderingången för tunga lastbilar i Nordamerika var 16.800 fordon i maj. Det motsvarar en uppgång med cirka 7,1 procent jämfört med maj 2007. I april var orderingången 18.900 och i mars 16.500.
SAS kan tyngas av att den danska tidningen Börsen i onsdagens upplaga skriver att företagskunder hotar med att gå över till lågprisbolag eftersom de är missnöjda med SAS prissättning.
På onsdagens agenda står bland annat inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj i ett antal länder. Viktigast är den amerikanska ISM-siffran för tjänstesektorn klockan 16.00, som väntas sjunka till 51,0 från 52,0 i april.
Det kommer även detaljhandelsförsäljning i euroområdet i april, Economic Outlook från OECD och ADP- rapport över den privata sysselsättningen i USA i maj. Sysselsättningen väntas minska med 30.000 personer, enligt Bloomberg News prognossammanställning. För fredagens officiella sysselsättningsrapport räknar analytikerna med att sysselsättningen ska minska med 60.000 personer.
Till kvällen talar Fed-chefen Ben Bernanke om “Ekonomiska utmaningar: 1975 och nu”.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.