Diskret arvtagerska

Hon har inte bara ärvt miljarderna och makten utan även önskan om ett liv utanför rampljuset. Affärsvärlden har kartlagt svenskt näringslivs Greta Garbo: Jenny Lindén Urnes.

Jenny Lindén Urnes är utan tvekan en av Sveriges viktigaste och kapitalstarkaste näringslivsprofiler – och lika tveklöst en av de största doldisarna. Hon är genom sitt maktbolag Lindéngruppen storägare i två börsbolag, metallpulvertillverkaren Höganäs och rederiet Transatlantic som tillsammans är värda nästan 7 miljarder kronor. Dessutom har hon ägarintressen i en rad företag utanför börsen. Det mest kända är färgföretaget Beckers. Lindéngruppens bolag omsatte totalt 8,7 miljarder kronor 2008. De bolag hon kontrollerar har sammanlagt ungefär 6 500 anställda i drygt 40 länder.

Det var när hennes far, affärsmannen Ulf G Lindén, gick bort i en hjärtattack vid 71 års ålder i januari förra året som Jenny Lindén Urnes maktposition förstärktes radikalt. Ulf G Lindén blev känd på Volvo där han, som Pehr G Gyllenhammars torped, städade upp i STC- och Fermentahärvorna.

Som enda barnet var det självklart att Jenny Lindén Urnes skulle ta över som familjesfärens överhuvud, även om familjen överraskades av Ulf G Lindéns tidiga bortgång. Men redan för sex år sedan aviserade Ulf G Lindén det kommande maktskiftet. Då, i samband med Höganäs bolagsstämma, berättade han att han planerade att gå i pension och att dottern skulle ta över hans roll i familjekoncernen.

Vid samma stämma valdes den då 33-åriga Jenny Lindén Urnes, som själv inte närvarade, in i Höganäs styrelse och ersatte Jacob Palmstierna, som avgick av åldersskäl. Ulf G Lindén meddelade att dottern successivt skulle komma att ta över fler tunga poster. När hon valdes in i börsbolagets styrelse presenterades hennes meriter: En fil. kand. i filosofi vid University of London, ledamot i färgtillverkaren Wilh. Becker samt ordförande i Stiftelsen Färgfabriken, som driver konsthallen i Stockholm med samma namn.

En aktieägare undrade vad hon kan tillföra Höganäs, enligt Helsingborgs Dagblad.

– Jag tycker att hon har en bra bakgrund. Hon har lite mer att komma med också än vad som redovisas här i pappren, men det är inget att tala om nu, svarade Ulf G Lindén.

Vid en stämma två år senare, i april 2006, var det dags för industrialisten att lämna yrkeslivet, med orden:

– Någon gång ska man gå i pension.

Han upprepade sin och dotterns avsikt att hon skulle ta över – med ett undantag. Styrelsearbetet i Transatlantic skulle han behålla. Efter Ulf G Lindéns bortgång har hans dotter ersatt honom även där.

I Beckers årsrapport för 2008 inleder Jenny Lindén Urnes sitt brev som ordförande:

“Ulf G Lindén, ägare till AB Wilh. Becker och tillika min far, gick oväntat bort tidigt i januari 2009. Detta har varit en stor förlust för oss alla, både personligen och yrkesmässigt. Jag hyser en enorm respekt för vad min far har uppnått. Beckers är ett familjeföretag format och utvecklat av min far.”

Hon övergår därefter till att berätta om sin starka vilja att fortsätta utveckla Beckers i sin fars anda, och att hon ska se till att de värden hon själv växt upp med – en stark företagskultur baserad på närhet till kunder, och på integritet, hängivenhet och förtroende – ska prägla verksamheten även i fortsättningen.

Inget tyder på att hon har för avsikt att bryta med faderns sätt att driva företagen. Affärsvärlden har talat med ett 20-tal personer i Jenny Lindén Urnes närhet, varav en handfull sitter i någon eller några av de styrelser där hon är verksam. Ingen av de styrelsemedlemmar som Affärsvärlden talat med kan peka ut någon fråga som intresserar Lindéngruppens ordförande mer än andra. Hon beskrivs i stället som saklig och mån om att sätta sig in i alla frågor. Ett särskilt starkt minne har dock en av dem som sitter i Höganäs styrelse.

– När vi skulle sälja av en del av bolaget var det tydligt att hon brydde sig om vad det skulle betyda för de anställda. “Vi måste sälja till en aktör som tar hand om de anställda på ett bra sätt”, sade hon ofta, säger han.

– Hon är noga med att lyssna på vad alla har att säga vid våra styrelsesammanträden. På middagen efteråt kan hon sitta och prata fotboll eller om vad som helst, det är rätt avslappnat, säger en annan styrelsekollega.

När Affärsvärlden ber de intervjuade att beskriva Jenny Lindén Urnes svarar flera att hon är så lik sin far. Framför allt är det viljan att vara anonym som avses.

– Hon är ingen person som vill stå i rampljuset, säger en person som arbetar i ett av hennes mindre bolag.

Många beskriver henne dock också som varm och intresserad av andra människor, egenskaper som inte offentligt har tillskrivits hennes far.

– Hon är sympatisk och väldigt jordnära trots sin position, säger en styrelsekollega.

Jenny Lindén Urnes har, vilket kanske aktieägaren vid Höganäs-stämman var inne på, inte vigt sitt liv åt att driva familjeföretagen och tjäna pengar. Hon delar sin fars stora konstintresse. Hon tar aktiv del i verksamheten vid konsthallen Färgfabriken som driver sin verksamhet i en fastighet ägd av Lindéngruppen, som också är konsthallens huvudsponsor.

Dessutom är det i stiftelsen Färgfabriken som resultatet av hennes styrelsearbete varit som mest synligt och påtagligt utåt. För ett par år sedan blåste det storm i konsthallen i Stockholmsförorten Liljeholmen. Dåvarande intendenten, Jan Åman, anklagades för att ha fifflat med ekonomin, och en omfattande granskning inleddes på uppmaning av Jenny Lindén Urnes. Granskningen visade att redovisningen inte skötts korrekt och Jan Åman ålades att betala tillbaka ett icke angivet belopp till konsthallen.

Lika hård som Jenny Lindén Urnes var i sin hantering av oegentligheterna i ekonomin, lika uppmuntrande och äkta intresserat agerar hon i sina kontakter med de konstnärer som ställer ut i Färgfabriken. Ungefär varannan månad besöker hon konsthallen. Hon följer noga de konstnärer som ställt ut i konsthallen och gläds uttryckligen åt deras framgångar.

– Färgfabriken hade hon inte behövt engagera sig i, det finns liksom ingen ekonomisk uppsida i det för henne. Och aldrig någonsin att hon använder sig av Färgfabriken i marknadsföringssyfte, nej det är hennes genuina intresse, säger en person i hennes yrkesmässiga närhet.

Inom ett bolag kopplat till konsthallen har Jenny Lindén Urnes samarbetat med Maths O Sundqvist och dennes medarbetare Helen Olausson. Den kända finansmannen har tidigare sponsrat Färgfabriken Norr i Östersund.

Ett annat styrelseuppdrag som sticker ut är det för familjens lantbruksföretag Pilskytten. Det omfattar Christinelunds gård i Viken, utanför Helsingborg, där man bland annat föder upp nötkreatur för avel. Här bodde Ulf G Lindén. Gården är också den verksamhet inom Lindénsfären som visat sämst avkastning hittills. Pilskytten hör till de svenska gårdar som får mest EU-bidrag. Av de drygt 70 000 gårdar som beviljats EU-stöd ligger Pilskytten på plats 81 med 1 667 478 mottagna kronor 2009.

Förutom pengar och makt ärvde Jenny Lindén Urnes även traditionen att undvika all publicitet. Jenny Lindén Urnes har avböjt medverkan i Affärsvärlden och har heller inte tidigare gett några intervjuer. Redan från dag ett som den nyblivna ledaren för familjesfären gjorde hon klart att maktskiftet inte innebar några förändringar vad gäller öppenheten.

– Jag ger inga kommentarer, sade hon till Helsingborgs Dagblad som satte rubriken Locket på hos familjen Lindén Urnes (29 april 2009).

Hennes strategi för att förbli anonym verkar ha lyckats. När Affärsvärlden kontaktar anställda inom Höganäs är det ingen som vet vem hon är, annat än till namnet. Inga nyheter är goda nyheter, som det heter. Snacket om ägaren är mycket begränsat och ingen har hört någon kritik från personalen mot Jenny Lindén Urnes sätt att driva företaget.

– Jag tror inte att knappt någon skulle känna igen henne om man möttes på stan. Men ingen har heller något illa att säga om hur hon driver företaget, inte mer än det vanliga snacket om att de där rikingarna har så mycket…, säger en anställd vid fabriken i Höganäs.

– Det var ju ingen skräll precis när hon tog över, så det blev inte så mycket diskuterat om det, säger en man som arbetar på Beckers.

I Helsingborg, som med sina knappt 100 000 invånare skulle kunna vara en stad där det är svårt att vara anonym, är hon ingen lokalkändis. Desto mer känd är hennes och makens bostad. När Jenny Lindén Urnes, tillsammans med sin man, norrmannen Erik Urnes, tillika vd på AB Wilh. Becker, och deras dotter, flyttade tillbaka till Helsingborg från London sommaren 2008 gjorde de ett avsteg från strategin att inte synas. Bostaden familjen valde var nämligen det överlägset dyraste objekt som såldes i nordvästra Skåne under året, en villa på 518 kvadratmeter med en spektakulär utsikt över Öresund. Köpesumman var 26 miljoner kronor.

Villan på gräddhyllan i Helsingborg har nyligen besökts av kronofogdens utsända som dock inte haft möjlighet att träffa Jenny Lindén Urnes i syfte att delge ett betalningskrav från kraftbolaget Eon genom inkassobolaget Intrum Justitia. Summa: 1 640 kronor.

100 procent i Lindéngruppen

Jenny Lindén Urnes: Ärvde samtliga aktier i Lindéngruppen samt 90 procent i Christineborg Holding. Lindéngruppen är storägare i noterade Höganäs (21,8 procent). Christineborg Holding är storägare i Rederi AB Transatlantic (10,9 procent). Dessutom har Lindéngruppen en rad helägda onoterade dotterbolag, bland annat färgföretaget Beckers och flera fastighets- och lantbruksbolag.

Höganäs: Säljer metallpulver som används vid tillverkning av framför allt delar till bilar och vitvaror. Nedgången för fordonsbranschen har drabbat bolaget hårt. För helåret 2009 sjönk omsättningen till 4 571 miljoner kronor, jämfört med 6 103 miljoner året innan. Resultatet före skatt minskade till 271 miljoner kronor (483).

Rederi AB Transatlantic: Arbetar med offshore, isbrytning och shipping. Lägre volymer och storkunder som inte kunde betala ledde till nedgång under första till tredje kvartalet 2009, visar den senaste rapporten. För perioden januari-september uppgick resultatet efter skatt till -105 miljoner kronor (203).

Tillbaka i Sverige 2008

Född: 1971.

Familj: Dotter, nio år. Gift med norrmannen Erik Urnes. Han ledde under flera år den del av Beckers som säljer konstnärsmaterial men är i dag vd i AB Wilh. Becker och styrelsekollega med sin fru i elva bolag. Modern Viviann Lindén bor i Storbritannien. Fadern Ulf G Lindén gick bort i januari 2009. Styvmodern, Anne Bache-Wiig, bor kvar på gården i Viken.

Uppväxt: Flyttade som 14-åring till Storbritannien och bodde därefter i USA respektive London fram till 2008 då hon flyttade tillbaka till Helsingborg där hon och maken köpt en villa för 26 miljoner kronor. Äger även en fastighet i Danderyd, taxeringsvärde 21,7 miljoner kronor.

Positioner: Styrelseordförande i Lindéngruppen, Wilh. Becker och i stiftelsen Färgfabriken, styrelseledamot i Höganäs och Rederi AB Transatlantic samt i ytterligare ett tiotal bolag.

Inkomst av tjänst: 893 311 kr 2008.

Överskott av kapital: 390 745 kr 2008.

All makt åt dottern

“Undertecknad, Ulf G Lindén, förordnar som min yttersta vilja och testamente att all min kvarlåtenskap med undantag för nedan angivna legat ska tillfalla min dotter Jenny Lindén.” Så inleds testamentet som visar att Jenny Lindén Urnes skulle få oinskränkt makt över familjekoncernen.

Ulf G Lindén efterlämnade tillgångar värda strax över 3 miljarder kronor, det mesta i aktier. Arvet omfattar också fastigheter till ett värde av 110 miljoner, bostadsrätter på Strandvägen i Stockholm för 25 miljoner samt två veteranbilar (Citroën och Overland).

Förutom dottern finns ytterligare fyra arvtagare: änkan, Anne Bache-Wiig Lindén, får en årlig lön på 468 000 kronor och lika mycket när hon gått i pension. Före detta makan, Viviann Lindén, tillika mor till Jenny Lindén Urnes, ska behålla det underhåll hon haft sedan tidigare. För änkan respektive den före detta makan reserveras en 5 miljoner kronor.

Systern Pia Lindén och dennes son Johan Lindén ärver vardera en halv miljon kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF