DNB: Coronaviruset får begränsad effekt på svenska bankerna

DNB Markets bedömer att coronaviruset bara kommer att få begränsad påverkan på svenska banker och ser utrymme för att sektorns uppvärdering kan komma att återupplivas.

Det uppger DNB Markets i den analys där DNB höjer sin rekommendation för Swedbank till köp och Handelsbanken till behåll, samtidigt som flera banker får höjda riktkurser, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat om.

”Vi räknar med ganska begränsad påverkan på den svenska ekonomin från coronavirusutbrottet och noterar att de svenska bankerna har minimal exponering (mindre än 2 procent av låneboken) mot de sektorer som är mest riskutsatta (resor, turism, etc). Större delen av de svenska bankernas utlåning är fastighetsrelaterad och inte alltför cyklisk, och där tror vi att det kommer att fortsätta gå bra i en förlängd period med låga räntor”, skriver DNB.

Banken spår att bostadspriserna kommer att stiga och därmed förbättra bolånefundamenta.

”Vi tror att svenska huspriser kommer att nå rekordnivåer under 2020 med stöd av något sänkta lånekrav, robust tillväxt i disponibelinkomsterna och ett mer balanserat tillskott av nya bostäder”, skriver DNB som bedömer att de svenska bankernas bolånestock kommer att växa med över 5 procent i år. Det väntas mildra konkurrensen och marginalpressen i segmentet, enligt analysen.

SEB-aktien förblir DNB Markets förstahandsval i sektorn.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.