DNB kovänder efter raset – sänker Synact Pharmas riktkurs med 90%

För en vecka sedan inledde DNB Markets bevakning av Synact Pharma med en köprekommendation och riktkurs på 170 kronor. Nu gör analyshuset en helomvändning och sänker rekommendationen till behåll med en riktkurs på 15 kronor.
DNB kovänder efter raset – sänker Synact Pharmas riktkurs med 90% - Synact Pharma
Foto: Synact Pharma

Drygt 14 000 aktieägare i Synact Pharma fick se värdet på sin investering eroderas under måndagen. Aktien i forskningsbolaget rasade 90% efter att bolaget inte lyckats nå det primära målet i Expand-studien i fas 2B.

Det norska analyshuset DNB Markets inledde bevakning av Synact Pharma den 30 augusti. Rådet blev köp och riktkursen på 12 månaders sikt sattes till 170 kronor. Där och då innebar det en potentiell uppsida om närmare 80%.

Motiveringen löd då att om Synact Pharma skulle kunna visa på positiva studieresultat från dels bolagets Expand-studie i fas 2B under september, dels Resolve-studien i fas 2A i oktober, skulle det kunna leda till en större utlicensiering av läkemedlet resomelagon som används mot ledgångsreumatism, enligt DNB:s analys som Afv tagit del av.

I går, måndag, lät Synact Pharma som sagt meddela att det primära målet i Expand-studien inte nåddes, varpå aktien rasade.

Som svar på det har DNB Markets nu gjort en helomvändning vad gäller Synact-aktien. Under tisdagsmorgonen dras rekommendationen ned till behåll från köp för forskningsbolaget, medan riktkursen kapas till 15 kronor från 170 kronor. En minskning på drygt 90%.

”Vår bedömning är att detta (studiemissen red. anm.) sätter stor press på bolagets finansiella position då nytt kapital sannolikt kommer att behöva resas under den andra halvan av året”, skriver DNB Markets i den färskpressade analysen.

I oktober väntas Synact Pharma presentera data från den andra studien, Resolve i fas 2A, vilket ”troligen kommer vara viktigt för att återfå marknadens förtroende.”

Strax efter 10-tiden på tisdagen hade aktien i Synact Pharma återhämtat sig 10% och kostade 17 kronor.

Vill du ha de senaste köpråden och riktkurserna för svenska aktier, så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Aktierekar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.